La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salvar el planeta només és cosa d’homes amb vestit?

La indumentàr­ia també ha contribuït a l’empoderame­nt masculí

- A. RODRÍGUE

Segons la professora de Filosofia a la UAB i experta en qüestions de gènere, Begonya Saez, la manera com Pedro Sánchez va plantejar treure’s la corbata com a mesura a favor del medi ambient és patriarcal. “El president diu que cal treure’s la corbata, i què passa amb la resta de persones que no porten corbata? Per què no s’obre una consulta al Congrés i es pregunta quines mesures es poden prendre a partir de la vestimenta tant d’homes com de dones per millorar la situació climàtica? Aquesta seria una manera sensible al gènere”, admet.

Els sociòlegs apunten que històricam­ent la corbata ha estat un element que ha servit d’empoderame­nt masculí. “Una vegada més, aquesta recomanaci­ó deixa l’home com l’únic salvador, perquè no fa referència a cap mesura que pugui prendre la dona a favor de l’estalvi energètic. Només al·ludeix que els ministres i funcionari­s es treguin la corbata”, justifica. Segons l’opinió de Saez, falta abordar la sostenibil­itat des d’una perspectiv­a de gènere.

Cada vegada són menys els homes que fan servir corbata. A part de prioritzar en confort, ha caigut en desús perquè veuen aquesta peça d’ornament com una barrera entre els dos sexes. Per això el feminisme ha afavorit el desús de la corbata. “Per exemple, els diputats de partits obertament feministes es resisteixe­n més a aparèixer públicamen­t amb corbata. Al Parlament, els qui sempre la porten pertanyen a partits que defensen, en els seus programes, ideals de desigualta­t”, suggereix Begonya Saez.

Estudis de gènere en relació amb la vestimenta apunten que la corbata és un complement sexista, perquè per a l’home sempre està garantida la imatge de situació de poder que encarna mitjançant aquest complement.

Les dones, per ser reconegude­s en aquesta mateixa

Les dones amb poder han hagut d’imitar el ‘dress code’ masculí perquè fossin reconegude­s

situació de poder, han hagut d’imitar el dress code masculí. “Sense anar més lluny, el vestit jaqueta i pantalons, encara que tingui un estil femení, és una emulació del vestit clàssic que l’home s’ha posat sempre per a les ocasions més serioses i formals”, explica aquesta experta.

Apel·lant a El segon sexe de Simone de Beauvoir, “això passa perquè ningú no qüestionar­à una persona quan porta un vestit. La dona torna a ser la que s’ha d’adaptar a la manera de ser al món de l’home”, conclou Begonya Saez. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain