La Vanguardia (Català-1ª edició)

Interior eleva a 60 les denúncies per punxades a Espanya, 23 a Catalunya

-

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va elevar ahir a 60 les denúncies per punxades en locals de lleure nocturn i festivals –a Catalunya s’han comptabili­tzat 23 casos–, que les forces de seguretat ja analitzen amb l’objectiu de determinar “què hi ha al darrere”: si es tracta d’un fenomen de submissió química per cometre un delicte o si es vol provocar una “sensació d’insegureta­t”.

En aquest sentit, ahir mateix una dona va ser víctima d’una punxada al Santander Fest, i tres més van denunciar que van patir punxades al començamen­t de les festes de Vitòria.

Grande-Marlaska va garantir que els diferents cossos policials treballen coordinats per “concretar i comprovar” si aquestes punxades busquen “la inoculació de substàncie­s tòxiques” per sotmetre la víctima i cometre un delicte, fonamental­ment de caràcter sexual.

Però també per determinar “si hi ha una altra voluntat al darrere, com ara provocar una situació d’insegureta­t” i, sobretot, “acovardir un col·lectiu” amb un “discurs absolutame­nt masclista, per mirar de treure un 50% de la població, les dones, de l’espai públic”, va subratllar Marlaska. “Estem fent un estudi individual­itzat d’aquests supòsits per determinar a què obeeixen”, va afegir.

El ministre va instar les víctimes, “essencialm­ent dones”, perquè, davant la “mínima creença d’haver patit una punxada, ho denunciïn” i vagin a un centre de salut, perquè “hi ha tòxics que són d’absorció de ràpida”.

“Aquesta conducta –per si mateixa– ja és delictiva”, va emfatitzar el ministre, quan va recordar que la punxada ja constituir­ia un delicte de lesions amb l’agreujant de gènere. Després va dir que es podrà determinar si hi ha hagut punxades amb una altra finalitat específica i que la imputació es pot ampliar.

El ministre va recordar que la submissió química no és cap novetat, i que les forces de seguretat fa molt de temps que treballen, amb modificaci­ons legislativ­es, per incrementa­r la resposta penal. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain