La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Detectar el càncer serà més fàcil”

- Carina Farreras

No és una estudiant de Medicina habitual. De fet, Marina Sánchez, que al setembre començarà 6è curs a la Universita­t Autònoma de Barcelona, admet que estudia amb els apunts dels seus companys, trepitja poc l’aula encara que sí que assisteix a seminaris i pràctiques. Però al que veritablem­ent dedica el seu temps és a desenvolup­ar el seu projecte, els sostenidor­s tecnològic­s Ubra per prevenir el càncer de mama, una iniciativa per a la qual ha obtingut el premi Explorer del Banco Santander i el d’Idees innovadore­s Isabel P. Trabal, de la Fundació Caixa d’Enginyers.

Sánchez Calleja (Montalbo, Conca, 1993) té un intens currículum per a la seva edat, amb un títol de Logopèdia de la Universita­t de València, tres màsters (psicologia, trastorns de la comunicaci­ó en el llenguatge i programaci­ó neurolingü­ística), i una tesi de Psicologia a la Ramon Llull, inacabada, sobre la identitat patològica i la influència del llenguatge intern i extern en la malaltia.

De Montalbo, un poble de 600 habitants de Castella-la Manxa, va saltar a València als 18 anys i no ha perdut cap tren. “Vaig venir a

Barcelona a jugar a l’equip de waterpolo femení i a cursar el màster en trastorns de la comunicaci­ó i llenguatge (UAB-URL). Vaig seguir amb el doctorat en Psicologia i després Medicina”. Durant la pandèmia, el seu professor, Santiago Ramón y Cajal, li va oferir una beca per investigar sobre la covid.

I va anar cap allà. Ara també treballa a mitja jornada en una startup d’assajos clínics, una feina que li agrada i que li dona per viure i pagar-se la seva segona carrera.

La comunicaci­ó és el seu fort. Descriu la imatge del tumor que observa al microscopi com “cèl·lules d’una obra del barroc, totes barrejades, amb sobrecàrre­ga d’expressió, un caos en comparació amb les cèl·lules ordenades d’una persona sana que em semblen harmònique­s, equilibrad­es, com si fossin obres renaixenti­stes”.

Una de cada vuit dones poden desenvolup­ar un càncer mamari, segons l’Institut Nacional del Càncer dels Estats Units. Si se’ls diagnostic­a en les primeres etapes, les possibilit­ats d’èxit en el tractament augmenten un 85%, per això és fonamental una detecció precoç.

“Moltes dones no van als controls de prevenció perquè els fa mal la prova, se n’obliden o rebutgen la radiació”, indica Sánchez. “He vist dones de la meva edat amb càncers molt avançats i això cal evitar-ho. Tal com avança la tecnologia, serà cada vegada més fàcil”.

A Ubra –que va crear juntament amb Sara Peláez– està dissenyant un sostenidor, una peça quotidiana, i a les copes hi incorporar­an sensors impercepti­bles que monitorara­n diverses variables com la temperatur­a i la forma, així com la pressió que adquireix la mama en les seves diferents fases d’ovulació i menstruaci­ó. La informació s’enviarà per bluetooth a un programa que l’analitzarà”. Si es detecta una massa sospitosa de cèl·lules

“Moltes dones no es fan mamografie­s perquè la prova els fa mal, se n’obliden o no volen radiació”

 ?? Ana Jiménez ?? Marina Sánchez amb la bata d’Ubra, en què ha escrit les frases que ha recollit de dones que pateixen càncer
Ana Jiménez Marina Sánchez amb la bata d’Ubra, en què ha escrit les frases que ha recollit de dones que pateixen càncer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain