La Vanguardia (Català-1ª edició)

El 75% de les platges de Catalunya estan vigilades

El sector demana una normativa que reguli la vigilància, que depèn dels municipis

- Sílvia Oller Girona

Una de cada quatre platges catalanes no tenen servei de socorrisme. La llei que regula el sector, que data del 1972, no obliga els ajuntament­s a disposar d’aquesta figura de vigilància al litoral, que sí que s’exigeix a les piscines d’ús públic. Municipis costaners com Cadaqués, Colera o Portbou, a la Costa Brava; Sant Pere de Ribes, a la costa del Garraf, o Sant Jaume d’Enveja, a les Terres de l’Ebre, no disposen de vigilància en cap de les seves platges, ja sigui per falta de recursos econòmics, per l’escassa massificac­ió, per la llargària o pel difícil accés, entre altres raons. La llei els empara.

“Queda a criteri del consumidor, depèn de la bona voluntat de cada Ajuntament i de la seva experiènci­a prèvia amb la xifra d’ofegats que hagi tingut en anys anteriors, alguns ho fan més o menys bé i d’altres tenen un servei que per treure’s el títol explicarie­n la caiguda d’alumnes interessat­s a cursar els estudis. Una dada: a la prova de selecció per cursar el cicle de grau mitjà de salvament aquàtic de quatre instituts només es van presentar 30 candidats en total. Un 80% de places van quedar vacants. “Des que el 2015 va canviar el sistema de formació a Catalunya, el descens ha estat notable; abans feien un curs ràpid i senzill que podien compaginar amb els estudis, ara n’han de fer un de 700 hores. Qui estudia set mesos per després només poder treballar dos mesos i mig?”, reflexiona Johnny Acevedo, president de l’Associació d’Empreses Catalanes de Salvament (Aecsa).

A la falta de profession­als, se li afegeix també la falta de regulació. Fa anys que el col·lectiu reclama una normativa autonòmica de mínims, d’obligat compliment, que estipuli, per exemple, els punts de vigilància que ha de tenir cada platja en funció de la perillosit­at i densitat, la xifra d’efectius

No vigilades

Total 13 víctimes

No vigilada o sense servei en aquell moment 3 271

BANDERA A LA PLATJA EN EL MOMENT DE L’OFEGAMENT

7

Sense servei o encara no havia començat 3

PERFIL DEL BANYISTA MORT 67,4 9

LLOC DE L’OFEGAMENT

dones

3

 ?? Pere Duran / NORD MEDIA ?? Un profession­al del socorrisme vigilant la platja Gran de Tossa de Mar
Pere Duran / NORD MEDIA Un profession­al del socorrisme vigilant la platja Gran de Tossa de Mar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain