La Vanguardia (Català-1ª edició)

El misteri de les rates de la plaça Catalunya

L’Ajuntament encara es pregunta com és que els sistemes de control no van detectar la invasió

- Luis BEnvEnut

Els tècnics de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) acaben de donar per controlada la invasió de rates declarada la setmana passada a la plaça Catalunya. Llavors, nombrosos rosegadors van fer-se forts a les bardisses disposades al costat Llobregat del gran encreuamen­t de camins de la ciutat. Rosegadors grossos com mig braç que de tant en tant feien una descarada volta per la gespa, sota els bancs, entre les restes de menjar de les papereres desbordade­s... sobretot quan es feia fosc. La pandèmia també en va canviar els hàbits. Ara són més desvergony­its. Afortunada­ment, abans-d’ahir no hi va haver manera de trobar cap rosegador a la zona, ni tan sols il·luminant la bardissa en qüestió amb el mòbil.

Malgrat això, els tècnics de l’ASPB continuen escamnats, encara tenen les celles lleugerame­nt arrufades, encara es demanen com és que una invasió així no va ser detectada pels sistemes de control disposats. “Parlem d’un incident poc habitual –insisteixe­n els experts de l’ASPB–. Crida l’atenció el nombre d’exemplars d’aquesta colònia. Les rates surten de les claveguere­s i altres soterranis quan troben refugi, menjar i aigua, i tot això ho van trobar a la plaça Catalunya. De manera que van criar en una de les bardisses. La ciutadania ha de comprendre que no ha de deixar restes de menjar a l’espai públic. Però ens sorprèn que tantes rates no fossin detectades pel nostre sistemes. Barcelona té un sistema de control de plagues molt robust i reforçat”.

En aquests moments, Barcelona suma prop de 2.500 punts de vigilància destinats a controlar i limitar les colònies de rates. De tots aquests, 2.200 són a les claveguere­s, i la resta, en llocs en superfície. Un d’aquests llocs és precisamen­t la plaça Catalunya. Bàsicament parlem d’unes caixes negres amb menjar enverinat i dissenyade­s perquè cap persona no pugui intoxicar-se de manera accidental. Únicament les rates poden entrar en aquestes caixes. Aquest verí triga uns quants dies a fer efecte. Les rates són molt eixerides, i si veiessin els seus congèneres que agonitzen en aquestes caixes deixarien d’acostar-s’hi. Que la quantitat de menjar enverinat a les caixes baixi indica que les rates estan aventurant-se més enllà de les claveguere­s, però no les de la plaça Catalunya. D’aquí, la confusió dels tècnics de l’ASPB, per això es van assabentar de la invasió per les xarxes socials i els mitjans de comunicaci­ó. És el misteri de les rates de la plaça Catalunya. ●

 ?? A a Jimé ez ?? Aquests cartells assenyalen la presència de trampes verinoses a la plaça Catalunya
A a Jimé ez Aquests cartells assenyalen la presència de trampes verinoses a la plaça Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain