La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sitges, Lloret de Mar o Tossa han ampliat el servei fins al 15 d’octubre

-

forma. “La majoria d’ajuntament­s no es doten de recursos per oferir un servei de qualitat”, explica. Un servei que consideren que els consistori­s haurien d’oferir molt abans del que és habitual. “El canvi climàtic ens està portant més onades de calor i cada vegada més aviat, com la del juny: el resultat és que teníem platges plenes i sense socorriste­s, ja que la majoria no comencen fins al pont de Sant Joan”, afirma Pasadas. El profession­al Nicolás Migueiz reforça aquesta afirmació. “Si els xiringuito­s estan oberts abans de la temporada de bany, també cal donar cobertura en matèria de socorrisme”, afirma.

Alguns ajuntament­s com el de Tossa de Mar, Lloret de Mar o Sitges, per citar-ne només alguns, han allargat la temporada fins al 15 d’octubre en algunes de les seves platges. En el municipi de la costa del Garraf, la vigilància va començar per Setmana Santa. Aquest any, abans del 15 de juny, havien mort cinc persones a les platges , i des que va començar l’estiu, tretze han perdut la vida en aquest medi.

Deu van morir en platges vigilades i, d’aquests, set quan onejava la bandera verda.

“Caldrà estudiar-ho i veure què ha passat, ja que en alguns casos les víctimes pot ser que tinguessin patologies prèvies”, explica Imma Solé, subdirecto­ra general de Protecció Civil. S’estima que un 15% de les morts al medi aquàtic són inevitable­s, o sigui haurien passat a casa o al carrer. El socorrista Nico Migueiz reconeix que en alguns casos sí que hi pot haver patologies prèvies que hagin condiciona­t aquestes morts, però està convençut que “amb un nombre més alt de socorriste­s, més prevenció i més treball preventiu es podrien evitar moltes d’aquestes morts”. També ho veu així Casellas, que fa la reflexió següent: “Les platges de Los Angeles reben 300 milions de visitants i tenen la mateixa xifra de morts que aquí, que tenim trenta vegades menys banyistes. Si multipliqu­éssim o tripliqués­sim la xifra de profession­als, la xifra es reduiria de manera dràstica”.

Els últims set anys, entre el 2015 i el 2021, s’han ofegat, de mitjana, al litoral català un total de 22 persones. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain