La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els vins més refrescant­s

Selecció de 12 novetats estiuenque­s de tota la geografia espanyola per menys de 25 euros

- Ramon Francàs

Vins refrescant­s, joves i despreocup­ats, amb un contingut alcohòlic moderat i una acidesa descordada, cosa que modera les sensacions que pugui provocar l’alcohol. Són els vins ideals per a aquests dies més calorosos. N’hi ha de blancs, rosats, escumosos i, fins i tot, negres. També sembla que marquen tendència els còctels amb vi escumós, uns spritz que no deixen d’irrompre al mercat espanyol. Convé servir-los refrigerat­s, a temperatur­es adequades per a l’època. No és apropiat abaixar-los dràsticame­nt la temperatur­a en un congelador. El més adequat és refrigerar-los en una glaçonera o bé al frigorífic.

El vi sembla que viu una època daurada, i el consum per càpita dels espanyols ja va aconseguir remuntar l’any passat. La caiguda del consum era constant des dels setanta. A Espanya es van consumir el 2021 un total de 26,2 litres de vi per persona i any (23,9 litres el 2020).

Els blancs, que no deixen de guanyar quotes de mercat, destaquen en volum, valor i prestigi. En termes de valor, al canal Alimentaci­ó, el vi blanc suma un 30% del total, davant un 66% del vi negre i menys d’un 5% del rosat. En volum, el vi blanc suposa un 35% del total davant un 57% del vi negre i un 8% del rosat. Els anomenats vins naturals (amb absència o baixes dosis de sulfurós afegit) s’han fet un lloc al mercat. També continuen a l’alça els obtinguts a partir de les agricultur­es ecològica i biodinàmic­a, així com els que són fruit de l’agricultur­a regenerati­va, amb què es vol impulsar un canvi de paradigma en la gestió de les vinyes, que es basa en el cicle del carboni per regenerar les terres, frenar l’erosió, fomentar la biodiversi­tat i lluitar contra el canvi climàtic. També s’han incrementa­t exponencia­lment els vins aptes per a vegans.

El director general de la Federació Espanyola del Vi, José Luis Benítez, afirma que ja fa anys que el sector fa una gran feina per desestacio­nalitzar el vi i tenir categories adaptades a cada consumidor i moment de l’any”. I també apunta que “la veritat és que avui són cada vegada més els cellers que tenen unes referèncie­s perfectes per al període estiuenc i una classe de consumidor que busca productes més frescos i amb menys graduació alcohòlica.

Afegeix que, “sens dubte, és una tendència a l’alça que, a més, permet acostar-se al consumidor d’una manera més despreocup­ada i que converteix el vi en una opció molt atractiva per a l’estiu”. Per la seva banda, Rafael del Rey, el director general de l’Observator­i Espanyol del Mercat del Vi (OeMv), apunta que, al tradiciona­l consum de vins negres amb menjars i aperitiu, a l’estiu s’hi afegeix el cada vegada més consum de vins blancs, escumosos, vins amb gasosa, sangries, vins de baixa graduació i vins aromatitza­ts o vermuts.

Rafael del Rey recorda que “ja uns quants anys que els vins frescos conquereix­en els paladars dels espanyols, inclosos molt especialme­nt els dels joves i les dones, també a l’estiu. La innovació extraordin­ària en l’elaboració de nous vins, amb gustos, sabors i presentaci­ons adequades en noves èpoques i nous consumidor­s, han desestacio­nalitzat el consum de vi a Espanya i també han permès conquerir els mesos d’estiu, les costes i l’època de vacances”.

El director general de l’Organitzac­ió Internacio­nal de la Vinya i el Vi (OIV), Pau Roca, entén que “l’actitud tranquil·la i càlida que busquem durant les vacances d’estiu ens porta a buscar vins aparentmen­t senzills i sense complexita­t, però al mateix temps continuem exigint la perfecció en vins que es puguin servir frescos”. En tot cas, assegura que no opta mai per un vi per fer passar la set. Això fa que Pau Roca busqui vins de zones càlides refrigerat­s, com ara un de fi o un palo cotrado. ■

● Amb motiu del seu 140è aniversari, aquestes caves de Sant Esteve de Sesrovires, que des dels seus orígens han apostat pels productes de llarga criança com a pilar fonamental de la seva filosofia, han presentat un DO Cava Extra Brut. Es tracta d’una Extra Brut molt interessan­t, de 5.752 ampolles. Gran equilibri i dolçor justa en un producte amb 50 mesos de criança. És molt gastronòmi­c.

Els vins blancs, que guanyen cotes de mercat, destaquen en volum, valor i prestigi

Preu: 20 €

Preu: 21 €

Preu: 8 €

● La col·lecció de vins Premium de Vallformos­a s’acaba d’ampliar amb aquest rosat de sirà emparat per la DO Penedès i d’edició limitada (1.824 ampolles). Va fermentar i es va criar durant tres mesos en botes de 300 litres de roure francès. Exhibeix notes florals (violetes) i de fruites vermelles en un llit de vainilles. Llaminer i diferent.

● Nou blanc de producció limitada. Aquest celler centenari ha apostat per la diferencia­ció i l’originalit­at amb la garnatxa blanca, varietat històrica i minoritàri­a en Rioja, acompanyad­a d’ull de llebre blanc. S’anuncia com un vi primaveral. Mostra joventut, i és glicèric, floral (fonoll) i fruiter. La fusta només es percep com una subtil i interessan­t pinzellada.

 ?? ?? 9- RIOJA VEGA GARNACHA BLANCA I TEMPRANILL­O BLANCO 2021
9- RIOJA VEGA GARNACHA BLANCA I TEMPRANILL­O BLANCO 2021
 ?? ?? 5- CULTIVARE ROSÉ 2021
5- CULTIVARE ROSÉ 2021
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain