La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salvem el xiringuito

- Carles Vilarrubí President de l’Acadèmia Catalana de Gastronomi­a i Nutrició

bem la paraula xiringuito a les pàgines de diferents diaris i revistes. Publicacio­ns com ara L’Esquella de la Torratxa, Papitu, Imatges o La Veu de Catalunya inclouen aquest mot, de vegades escrit amb una u final. El xiringuito és una icona de la modernitat emergent, juntament amb els automòbils, els esports, els còctels, el jazz i els balls que arriben dels Estats Units. Les noves maneres de socialitza­ció i lleure passen per locals com el xiringuito, on es barregen persones de totes les classes socials.

Josep Pla, Joan Fuster, Montserrat Roig i Quim Monzó, entre altres autors, han fet servir la paraula xiringuito als seus textos. Es tracta de figures emblemàtiq­ues de les nostres lletres, cosa que hauria de servir per adonar-nos que no es tracta d’una demanda basada en el caprici de molt poques persones o d’una dèria arbitrària. La nostra reivindica­ció de la veu xiringuito és fruit del fet que la nostra societat l’ha assumida amb èxit, amb independèn­cia del seu origen castellà, i ja forma part de la nostra visió del món. Cap de les alternativ­es ens proposa la normativa lingüístic­a actual per evitar el terme xiringuito ha reeixit, ni en l’ús social ni en els textos periodísti­cs, literaris, comercials o turístics. Tot plegat ens anima a insistir en aquesta petició. Incorporar xiringuito al diccionari donarà rang oficial a un fet absolutame­nt natural entre els catalanopa­rlants.

Als xiringuito­s hi passen coses que tenen a veure amb una concepció alhora simple i rica de la vida. Menjar i beure amb bona companyia, gaudint de la natu

Demanem a l’IEC que inclogui ‘xiringuito’ al ‘Diccionari de la llengua catalana’

ralesa i del temps lliure. A més, de cada vegada hi ha més xiringuito­s a Catalunya, que s’esforcen per oferir una oferta gastronòmi­ca més elaborada, dins dels límits propis d’un negoci d’aquesta mena. Què més cal demanar? Els estius represente­n la tornada als xiringuito­s, on també s’escau badar mentre alguns es torren al sol i d’altres es remullen dins l’aigua. Badar és un verb català que fa bona companyia a l’estimat substantiu xiringuito.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain