La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gran salt de Cucurella

De descartat pel Barça a ser el lateral esquerre més car del món, el d’Alella és fitxat pel Chelsea al Brighton per 65 milions d’euros: el negoci de l’estiu

- Toni López Jordà

La història de Marc Cucurella (Alella, 1998) és el reflex dels vaivens i els capricis del futbol, de l’ull pèssim d’alguns tècnics i de la inflació desfermada del mercat. El català ha passat en només quatre anys de descartat del Barça a ser el lateral esquerre més car del món: el Chelsea ha pagat per ell al Brighton 65 milions d’euros (més un màxim de 8 en variables) en la segona operació més elevada de l’estiu a la Premier.

“Soc veritablem­ent feliç. Per mi és una oportunita­t única unir-me a un dels millors clubs del món”, expressava ahir Cucurella (24) quan es va fer oficial el seu fitxatge pel Chelsea per sis temporades, després de setmanes d’estira-i-arronsa entre el Brighton, el City de Guardiola i el Chelsea, que se l’ha acabat enduent, i en conseqüènc­ia, aplana la sortida del també lateral Marcos Alonso (31) al Barça.

En la bogeria imparable del mercat, el traspàs de Cucurella és el segon més car d’aquest estiu a la Premier, només superat pel fitxatge de Darwin Núñez pel Liverpool (75+25 milions d’euros va pagar al Benfica), i davant fins i tot del mediàtic pas d’Erling Haaland al Manchester City, que va abonar 60 milions d’euros al Borussia Dortmund.

És a dir, un defensa format a la Masia, repudiat pel Barça, s’ha convertit en el lateral esquerre més car. Segons calcula el portal BeSoccer, Cucurella desbanca en aquest rànquing Benjamin Mendy, per qui el Manchester City va pagar 57,5 milions d’euros el 2017 al Mònaco.

L’operació econòmica no reportarà ni un euro de benefici al

Barça, el club que el va formar, el va posar en l’elit i li va acabar obrint la porta. L’últim que va cobrar pel d’Alella van ser els 1,8 milions d’euros correspone­nts a un 10% de la venda del Getafe al Brighton fa just un any. Aleshores ja li havia perdut definitiva­ment la pista. De fet, el va deixar escapar tan aviat com Ernesto Valverde, el tècnic que el va fer debutar al Barça (l’octubre del 2017 a la Copa del Rei contra el Múrcia), va preferir Juan Miranda –ara al Betis– com a relleu d’Alba per a la banda esquerra.

Cucurella és un exemple més de futbolista de talent rebutjat pel Barça que acaba sent cobejat i creant un negoci rodó. Dels que més. El d’Alella és un cas paradigmàt­ic de la inflació en el futbol.

Després de jugar aquells únics 7 minuts a la Copa contra el Múrcia,

Valverde ja no va tornar a comptar amb ell. Va confiar en Miranda –molt poc, només 4 partits (tres de Copa i un de Champions)–, però sobretot en Jordi Alba. Així doncs, la secretaria tècnica bicèfala del moment formada per Éric Abidal i Ramon Planes va optar per la clàssica cessió de Cucurella perquè madurés fora.

Va començar llavors un llarg periple, rocamboles­c, a la recerca de col·locació en l’elit, amb l’esperança de ser repescat algun dia pel Barça. Que ja no el va voler més. O si més no, no per jugar, sinó per treure’n rèdit: després de cedir-lo un any a l’Eibar (agost 2018), el club basc el va comprar per 2 milions, però menys de dos mesos després (juliol 2019) el Barça el va recomprar per 4 per, dos dies després, cedir-lo al Getafe, que hi va veure negoci i va fer efectiva l’opció de compra un any després (juny 2020) per 10 milions. El saldo per al club blaugrana va ser de

El Chelsea firma el català per sis cursos i, en teoria, aplana la sortida de Marcos Alonso al Barça

En 4 anys, Cucurella ha multiplica­t per 30 el seu preu de mercat i el Barça ha provat 5 laterals esquerres

+8 milions, que acabarien sent-ne 9,8 amb aquesta venda del Getafe al Brighton (agost 2021) per 18 milions.

Però qui més ha sucat de Cucurella ha estat el club del sud d’Anglaterra, que el va fitxar fins al 2026 i l’ha venut ara, després de només un curs, per gairebé quatre vegades més del que va pagar, i s’ha aprofitat de l’interès i la rivalitat per fitxar-lo del City i del Chelsea.

Així, en només quatre anys, Cucurella ha multiplica­t per 32 el seu preu de mercat (de 2 a 65 milions) com el lateral esquerre més car del món. I el Barça continua buscant un relleu a Jordi Alba per a la banda esquerra, després d’haver provat en aquest període Miranda, Sergi Roberto, Júnior Firpo, Dest i ara Balde. ●

 ?? TORLLRE AT ?? Cucurella, amb la samarreta del Chelsea, ha multiplica­t el seu preu de mercat per 30 en quatre anys
TORLLRE AT Cucurella, amb la samarreta del Chelsea, ha multiplica­t el seu preu de mercat per 30 en quatre anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain