La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els alumnes que suspenen matemàtiqu­es són el doble a la pública que a la privada

Hi afecten la titularita­t del centre, la complexita­t dels alumnes i les repeticion­s

- Carina arrera

El baix rendiment en matemàtiqu­es dels estudiants de 4t d’ESO, que es van examinar de competènci­es bàsiques al març –el més baix dels últims onze anys–, amaga diferèncie­s importants entre col·lectius d’alumnes, entre les quals destaca el resultat dels centres públics, que reflecteix un retrocés més gran que els de titularita­t privada.

Així doncs, segons l’informe del Consell Superior d’Avaluació de la Generalita­t, que és l’organisme encarregat d’avaluar el sistema educatiu, si la puntuació mitjana obtinguda pel conjunt de joves catalans que acaben aquest curs l’educació bàsica és de 61 –nou punts per sota del que els estàndards internacio­nals consideren un mínim òptim–, als centres públics aquesta mitjana és de 58,2 punts, i als privats, de 66,5.

Els alumnes amb un rendiment de nivell molt baix són gairebé el doble a la pública que a la privada, amb xifres d’un 28,2% i d’un 15,1%, respectiva­ment. Per a la salut del sistema formatiu, es considera que aquesta hauria de ser la situació de menys d’un 15% de la població escolar, ja que són els coneixemen­ts bàsics que un ciutadà ha d’adquirir quan acaba l’educació obligatòri­a. I preferentm­ent, s’espera que no superin un 5%. Per tant, xifres properes a un 30% són molt elevades.

Si a aquests alumnes que obtenen l’equivalent a un “no assolit” s’hi afegeixen els que obtenen un nivell mig baix, la xifra s’eleva a un 60% a la pública, i a un 43% a la privada.

A l’extrem del nivell alt també s’hi observen diferèncie­s entre un 14,2% d’alumnes amb totes les respostes de competènci­es bàsiques correctes i un 23,4% en centres privats.

Per dos terços d’estudiants que van fer aquestes proves al març, més de 81.000 adolescent­s, els exercicis de competènci­es bàsiques els van semblar, en general, “fàcils” o, fins i tot, “molt fàcils”. En canvi, l’examen de matemàtiqu­es inverteix aquesta proporció. La percepció per a cinc de cada deu és que havien estat “difícils”, i dos de cada deu van afegir-hi l’adverbi “molt”.

La tipologia del centre, no pas per la titularita­t, sinó per la composició dels estudiants, també afecta els resultats obtinguts pels alumnes. El Departamen­t d’Educació divideix els centres en tres categories en funció de la seva complexita­t: alta, mitjana i baixa. N’analitza factors com l’especifici­tat d’alumnes amb necessitat­s educatives especials, amb desavantat­ges educatius per la seva situació econòmica, cultural o social o pel moment en què s’han incorporat al sistema educatiu. La mobilitat d’alumnes i de professors, l’absentisme o la baixa demanda de matrícules són altres factors que es tenen en compte. D’aquesta manera, s’apliquen polítiques de compensaci­ó per ajudar a reequilibr­ar el mapa amb més professors de reforç o menys alumnes per aula.

Malgrat això, els centres d’alta complexita­t s’han allunyat de la mitjana de Catalunya (una puntuació de 52 sobre el 61 del total) amb un 40% de no aprovats. Només tres de cada deu alumnes tenen un nivell mitjà o alt. La resta tenen un nivell mig baix d’unes competènci­es matemàtiqu­es que ja són bàsiques.

En canvi, els percentatg­es dels centres que no tenen aquesta càrrega sobre la diversitat compleixen o s’acosten al nivell que els estàndards internacio­nals consideren bons: una puntuació de 69 (l’òptima és 70), un 8% d’alumnes que no aconseguei­xen el mínim (menys d’un 15%) i més d’un 26% que ho responen tot correctame­nt (és desitjable més d’un 30%).

A l’informe s’indica que en aquesta variable –i a la dels repetidors– cal “prendre-hi mesures urgents per a l’equitat del sistema”. De fet, en matemàtiqu­es, la repetició no ha servit o, si més no, no pas per al propòsit buscat, millorar el progrés acadèmic. Malgrat l’any transcorre­gut, vuit de cada deu assoleixen nivells baixos o molt baixos. La meitat dels repetidors continuen obtenint un “no assolit”, i s’ha de tenir en compte que són al final de l’educació obligatòri­a.

Finalment, l’informe del Consell també avalua les diferèncie­s obtingudes segons el gènere de l’alumne. I com en altres anys, els nois demostren millor acomplimen­t que les noies amb menys estudiants de nivell molt baix (19 contra 28 de les noies) i més alumnes a la franja alta (22 contra 13). ●

El rendiment dels estudiants de 4t d’ESO varia 16 punts si el centre és d’alta complexita­t o baixa

 ?? Mané E   n  a ?? Un 70% dels alumnes van qualificar la prova de matemàtiqu­es de “difícil” o “molt difícil”
Mané E n a Un 70% dels alumnes van qualificar la prova de matemàtiqu­es de “difícil” o “molt difícil”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain