La Vanguardia (Català-1ª edició)

La festa del poblat

- Sergi Pàmies

Devaluat per la lògica depredador­a del negoci del futbol, el trofeu Joan Gamper ha perdut identitat però no ambició recaptatòr­ia. L’avarícia del calendari va arribar a convertir el trofeu en una nosa, que el club intenta recuperar sabent que ja no serà el ritual iniciàtic de cada temporada. Aquest any, i també a causa de les circumstàn­cies, el Gamper ha volgut reforçar l’autoestima i les expectativ­es col·lectives gràcies a l’aposta temerària de fitxatges que només es podran pagar si tot surt molt bé o miraculosa­ment bé.

El president Joan Laporta subverteix els principis d’Adolfo Suárez: encara que racionalme­nt no pugui prometre gaire, promet molt. Que en comptes de dir-se trofeu Joan Gamper ara es digui Festa del Gamper (Gamper Fest en l’idioma turistià) certifica la voluntat d’alegria i també la submissió al turisme i a l’esperit infantil encarnat per la trepanació, incorregib­le, de l’speaker. Instal·lat en l’adhesió incondicio­nal com a única ideologia (Xavi va demanar que els mitjans de comunicaci­ó també s’afegeixin a la inèrcia positiva), el club aposta per un barcelonis­me d’eufòria com a únic protocol per propulsar una nau construïda amb presses i un finançamen­t incert. Comparat amb l’assistènci­a prepandèmi­ca, el públic ha respost relativame­nt. Però el joc espectacul­ar de la primera part –i la golejada, que l’estadístic­a convertirà en gesta irrefutabl­e– va permetre als tribuneros aixafaguit­arres treure a passejar l’argument, sempre desagradab­le, de la debilitat del rival.

Sabem per experiènci­a que l’eufòria és destructor­a, però Lewandowsk­i va actuar com una navalla suïssa, polivalent i eficaç, molt ben acompanyat per Pedri i Dembélé. A la llotja, Laporta s’anava inflant amb la satisfacci­ó de qui lidera el poblat com en una aventura d’Astèrix. La novetat és que, contraveni­nt la jerarquia reglamentà­ria, Laporta actua com a Obèlix. Mentre imagina quants porcs senglars devorarà per celebrar una primera victòria simbòlica, delega en Xavi Panoramix el repartimen­t de les dosis de poció màgica.

Queda, com a propina, l’adeu desossat de Riqui Puig. Si s’acumulen les declaracio­ns d’amor convenient­ment reconverti­des en desencís s’obté un concentrat d’identitat contradict­òria, amb una gran facilitat per oblidar els propis excessos i pactar un silenci tàcit. Íntimament, però, molts intuïm que Puig no ha jugat prou per saber si hauria pogut fer alguna cosa més. A la pràctica, l’han perjudicat ingredient­s adossats a la percepció futbolísti­ca que, per desgràcia, són cada vegada més rellevants. La veu, el pentinat i el posat d’exquisides­a pre

Lewandowsk­i va actuar com una navalla suïssa, polivalent i eficaç

coç excitaven les reaccions primàries no solament dels seus adversaris sinó també de molts culers. Culers que, contrariat­s, renunciave­n a tenir paciència per concedir-li el benefici del dubte, acostumats, per una estranya maledicció del paladar, a tolerar molt més el compromís dels mediocres que l’exhibicion­isme d’una voluntat de genialitat mal gestionada. Puig se’n va i, com a l’última vinyeta de les històries d’Astèrix, acaba emmordassa­t com el bard que desafina mentre el poblat continua celebrant la festa. Perdó, the fest.

 ?? Aleja dro García / EFE ?? Els jugadors del Barça van mantejar el seu excompany Dani Alves (Pumas)
Aleja dro García / EFE Els jugadors del Barça van mantejar el seu excompany Dani Alves (Pumas)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain