La Vanguardia (Català-1ª edició)

Kènia elegeix president en unes eleccions marcades per la crisi econòmica

- NAIROBI

Els kenians van anar ahir les urnes per elegir el successor a la presidènci­a d’Uhuru Kenyatta, en un context de carestia i alt atur. Kenyatta va animar a votar en el que espera que siguin unes eleccions “lliures i imparcials” que no reprodueix­in la violència d’anteriors comicis. Es disputen la presidènci­a Raila Odinga (77 anys), ex primer ministre i líder de la coalició Azimio La Umoja (Aspiració a la Unitat, en suahili) i el vicepresid­ent de Kenyatta, William Ruto (55 anys), al capdavant de Kenya Kwanza (Kènia Primer). També es postulen els advocats George Wajackoyah i David Mwaure, però sense opcions realistes de victòria.

Les enquestes afavoreixe­n Odinga, que es presenta per cinquena vegada. Ara, però, té el suport d’un aliat inesperat: el seu rival polític de sempre, el president Uhuru Kenyatta. Una encaixada simbolitza­va el 2018 el final de les hostilitat­s entre els dos líders, cada un pertanyent a les comunitats luo i kikuiu, durant llarg temps enemistade­s. Els observador­s, però, no estan segurs que l’aliança pugui reparar la bretxa ètnica que els ha separat durant dècades.

Els desafiamen­ts amb què es trobarà el president elegit no seran nimis. El preu dels productes bàsics s’ha disparat a tot el país, conseqüènc­ia de les interrupci­ons globals a la cadena de subministr­aments per la pandèmia i la guerra entre Rússia i Ucraïna. Els kenians també afronten un considerab­le deute públic. És per això que les polítiques econòmique­s dels dos líders seran decisives per a l’elecció.

Si ningú no obtingués més d’un 50% dels vots, Kènia celebraria per primera vegada a la història una segona ronda de l’elecció presidenci­al. ●

El cistell de consum s’ha disparat per la crisi global a la cadena de subministr­aments i la guerra d’Ucraïna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain