La Vanguardia (Català-1ª edició)

Examen d’europeisme

- Miquel Molina Director adjunt

Si calgués avaluar la posada en marxa del pla d’estalvi energètic, el resultat seria probableme­nt un suspens. Les mesures, que van entrar en vigor ahir, han estat acollides amb escepticis­me per la ciutadania i han aixecat un cert enrenou polític. Això sí: la qualificac­ió seria més de suspens moderat que d’insuficien­t manifest. Perquè, al front polític –descomptad­a l’habitual sortida de to d’una Díaz Ayuso obsessiona­da a mantenir la seva quota de pantalla–, les crítiques d’oposició, comunitats i ajuntament­s han tingut en general un to constructi­u. I el mateix pot dir-se de les reaccions obtingudes ahir per La Vanguardia i altres mitjans en el comerç o l’hostaleria. Pel que fa al Govern central, com va passar en algunes fases de la pandèmia, hi ha hagut un excés de confusió en la comunicaci­ó de les mesures, però és just reconèixer que la variada casuística fa que la seva aplicació sigui inevitable­ment complexa.

El terme insuficien­t, en el sistema educatiu, va ser substituït per l’eufemístic necessita millorar i posteriorm­ent per un asèptic no assolit. Així que el repte és passar a assolir un raonable nivell d’aplicació de l’estalvi energètic. Aquest objectiu, en els mesos de calor, podria situar-se en algun punt entre els 27 graus que estableix l’Executiu i la temperatur­a àrtica que solen imposar alguns restaurado­rs i comerciant­s. Fracassar en aquest compromís implicaria l’aplicació de mesures indesitjad­es, perquè la Comissió Europea es reserva el dret a decidir pel seu compte les retallades en cas d’incomplime­nt.

Que Espanya sigui un país molt poc dependent del gas rus té una importànci­a relativa. Per solidarita­t amb la resta de socis europeus, sembla obligat assumir que a l’estiu fa calor i que la nit és fosca. El que no és coherent és desentendr­e’s de la crisi energètica i, d’altra banda, acceptar com si fos un dret adquirit que el Banc Central Europeu continuï destinant milers de milions d’euros procedents de països del nord a contenir les primes de risc d’Itàlia, Espanya i Grècia. Més enllà que hagi tingut més o menys encert l’administra­ció en el disseny de les mesures, és irrenuncia­ble la responsabi­litat de la ciutadania.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain