La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trump encoratja una altra insurrecci­ó

L’expresiden­t fa servir retòrica de xoc per no declarar davant la fiscal de Nova York

- Fr ncesc Peirón

El patró de conducta de Donald Trump segueix les mateixes pautes que han caracterit­zat la seva trajectòri­a com a empresari, showman de televisió o president dels Estats Units.

Tret que ara, malgrat que ha perdut la Casa Blanca, té a mà un gran megàfon, capaç de provocar situacions com l’assalt del Capitoli.

I avui, diuen no pocs analistes, encoratja una altra reacció violenta, de culte a la seva figura, aprofitant que dilluns l’FBI va registrar la seva mansió de Mar-aLago (Florida) a la recerca de documents classifica­ts i secrets que suposadame­nt es va emportar de Washington, i que es resistia a tornar.

Lock and load ( bloquegeu i carregueu), expressió que es fa servir per tenir preparat el rifle, és un dels termes més emprats als fòrums en línia del trumpisme. Aquest llenguatge guerracivi­lista era cosí germà del que empraven els alts càrrecs i legislador­s republican­s en la defensa sense fissures del seu líder, estil cabdillist­a, sense saber què conté la investigac­ió.

L’insult i la desqualifi­cació de l’altre marca l’actitud de Trump en la seva vida pública, ja sigui per menysprear l’alta societat de Nova York o de Palm Beach, que en el seu moment no el van acceptar perquè el considerav­en un pària, o per posar sota les rodes l’FBI, el Departamen­t de Justícia –en definitiva, el govern i el sistema democràtic– per salvarse ell mateix.

Al cap de dos dies de l’escorcoll de la seva mansió i de recórrer als pitjors instints de les seves bases, que ja se sap com se les van gastar el 6 de gener del 2021, i d’assegurar que era víctima d’una persecució política dels demòcrates radicals amb la pretensió de frenar la seva possible candidatur­a el 2024, la seva retòrica va alimentar encara més l’incendi amb la seva actitud en un altre dels afers que planen sobre ell.

Trump va apel·lar a la cinquena esmena, el dret a guardar silenci per no incriminar-se, i no va respondre a les preguntes de Letitia James, fiscal general de l’estat de Nova York. James, demòcrata, instrueix el cas civil pel presumpte frau a bancs i al fisc de l’empresa de l’expresiden­t a partir de manipular la situació econòmica per aconseguir més bones condicions de préstec i evitar impostos.

En el passat, durant la primera campanya electoral, va reiterar que si algú s’acull “a la cinquena”, com es coneix aquest dret, és perquè “és mafiós o culpable”. En un dels seus passos més enllà, va afrontar aquesta qüestió en el comunicat amb què va explicar la seva decisió.

“Una vegada em vaig preguntar, ‘si ets innocent, per què recorres a la cinquena esmena?’. Ara sé la resposta”, va afirmar.

“Quan la teva família, la teva empresa i tota la gent en la teva òrbita s’ha convertit en l’objectiu d’una caça de bruixes sense fonament i políticame­nt motivada, avalada per advocats, fiscals, i els falsos mitjans de comunicaci­ó, no tens cap altra opció”, va assenyalar.

“No he tingut cap altra alternativ­a perquè l’actual administra­ció i molts fiscals en aquest país han perdut tots els límits morals i ètics de la decència”, va afegir. Més llenya al foc.

Tot i això, Trump també va tenir una altra raó per segellar la boca i evitar, a més sota jurament, la seva reconeguda tendència a fabular i mentir, perquè el fiscal de Manhattan, Alvin Bragg, manté oberta una causa penal sobre qüestions semblants sobre els presumptes fraus en els seus negocis.

La negativa no va impedir que hagués d’estar unes quantes hores, més de cinc, reiterant la seva resposta a les preguntes de l’equip de James, que també va rebre una ració de menyspreu de l’expresiden­t.

Poc abans de sortir de la seva residència a la Cinquena Avinguda, Trump va fer un post a la seva xarxa social en què va atacar James, a qui va qualificar de “racista” (és afroameric­ana), la va descriure de “radical a la caça de bruixes” i continuado­ra de “la gran persecució” en la història dels Estats Units. “La meva gran empresa i jo mateix estem sent atacats per tot arreu. República bananera”, va escriure.

Aquest és el tipus de llenguatge que no fa més que incitar una retòrica bel·licista. “Avui és guerra. És tot el que obtindràs en l’espai d’avui”, va tuitejar el podcaster de dretes Steven Crowder als seus dos milions de seguidors amb referència al programa que emetria

Trump s’acull a un dret, que ell va atribuir a mafiosos, per no respondre en un cas de frau

En fòrums trumpistes es repeteixen consignes com “tingueu preparats els rifles” després de l’escorcoll a Mar-a-Lago

 ?? EP ?? Trump sortint ahir de la torre Trump de Nova York: davant la fiscal general d’aquest estat es va acollir al dret de guardar silenci
EP Trump sortint ahir de la torre Trump de Nova York: davant la fiscal general d’aquest estat es va acollir al dret de guardar silenci

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain