La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els republican­s repeteixen consignes com “això és una dictadura marxista”

-

a YouTube per a la seva audiència de 5,6 milions de mitjana.

No era una veu al desert. N’hi va haver que van exclamar “agafeu les armes!” després de la notícia sobre l’escorcoll. Els usuaris en fòrums pro Trump com TheDonald, o el web Reddit, fet servir per a la logística abans de l’assalt del Capitoli, van apressar tot seguit a la violència fent preguntes com “quan comença el tiroteig?” o demanant a Trump de convocar milícies, van explicar a l’NBC.

Però aquesta mena d’expression­s van transcendi­r a la cadena Fox amb comentaris de “guerra”, “assassinat” o “atac” i va calar entre els polítics conservado­rs. Kevin McCarthy, cap de la minoria republican­a, va al·ludir a la “polititzac­ió armada”, que amb el pas de les hores va quedar a poc al costat dels seus col·legues.

Senadors i legislador­s com Ted Cruz, Laurent Boebert, Paul Gosar o Marjorie Taylor Greene van difondre termes com “Gestapo”, “tirànic FBI”, “destrueix l’FBI”, “assegura’t que els tirans paguin el seu preu”, “ningú no està segur”, “tu ets el pròxim” o “venen a buscar-te”. Sense oblidar que el senador Marco Rubio va parlar de “dictadura marxista del tercer món” o comentaris com ara que això és pitjor que el Watergate. Aleshores, un president va voler beneficiar-se d’un robatori al rival polític, mentre que aquí, repliquen els historiado­rs, un jutge va autoritzar l’operació després de sospesar les proves dels fiscals.

Trump i els seus advocats treuen benefici del buit informatiu legal, però tenen l’ordre d’escorcoll i callen què buscaven els investigad­ors. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain