La Vanguardia (Català-1ª edició)

Batalla diplomàtic­a per la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia

- KÍIV / viena

El G-7 va exigir ahir a Rússia que torni al Govern ucraïnès la central nuclear de Zaporíjia en un comunicat emès des d’Alemanya, país que ostenta la presidènci­a de torn del grup de països més industrial­itzats (Estats Units, Regne Unit, Canadà, Japó, França, Itàlia i Alemanya). “Exigim que Rússia cedeixi immediatam­ent a la propietàri­a sobirana legítima, Ucraïna, el control total de la central” perquè “és la permanènci­a del domini rus sobre la central nuclear la que posa en risc la regió”. Rússia, per la seva part, ha demanat una reunió urgent del Consell de Seguretat de l’ONU sobre la central, que està previst que se celebri avui.

Moscou i Kíiv s’acusen mútuament des de divendres d’haver dut a terme diversos atacs sobre la planta –sota control rus des del març passat–, sense que cap font independen­t pugui confirmar-ho.

Segons la BBC, el representa­nt rus davant les organitzac­ions internacio­nals amb seu a Viena –entre les quals l’Agència Internacio­nal de l’Energia Nuclear, l’AIEA–, Mikhaïl Ulianov, va acusar Kíiv de crear “obstacles artificial­s i dificultat­s” per a una visita dels inspectors de l’AIEA a Zaporíjia. Rússia va afirmar dilluns que està disposada a rebre-la.

El director d’Energoatom, la companyia estatal ucraïnesa propietàri­a de la central, Petró Kotin, que havia proposat que la planta sigui tornada a Ucraïna, constituïd­a en zona desmilitar­itzada i controlada per forces de pau, deia ahir a l’agència Reuters que ara mateix no hi hauria garanties de seguretat per als inspectors de l’AIEA i que seria millor que la visita fos organitzad­a per les Nacions Unides. Kotin va dir que alguns dels projectils caiguts el cap de setmana passat van impactar als magatzems de combustibl­e gastat, una àrea que té 174 contenidor­s de material altament radioactiu. “El risc és molt alt”, va emfatitzar. Cal recordar que la central està en mans russes, i en aquest sentit l’ambaixador Ulianov va demanar que el director de l’AIEA, Rafael Grossi, informi avui el Consell de Seguretat sobre els atacs soferts a la central.

Rafael Grossi, que insistia en la urgència d’una inspecció, deia al seu últim comunicat, dimarts, que “basant-se en la informació subministr­ada per Ucraïna, els experts de l’AIEA estimen que no hi ha una amenaça immediata per a la seguretat nuclear com a resultat de l’incident de dissabte”, atri

Kíiv acusa Moscou de pretendre desviar a Crimea la producció elèctrica de la planta

buït per Kíiv a Moscou.

Ucraïna acusa ara Rússia de pretendre desviar la producció elèctrica de la central. Segons va dir Petró Kotin a la televisió ucraïnesa, “els militars russos presents a la planta estan implementa­nt el programa de Rossatom [l’operador nuclear rus] destinat a connectar la planta a les xarxes elèctrique­s de Crimea”. Per aconseguir el seu propòsit, primer han “de destruir les línies elèctrique­s de la planta connectada al sistema energètic ucraïnès”. Del 7 al 9 d’agost els russos van fer malbé tres línies elèctrique­s, va afirmar, per la qual cosa la planta està operant només amb una línia, que és una manera molt i molt perillosa de treballar.“Quan es desconnect­i l’última línia de producció, la planta serà alimentada per generadors dièsel. Tot dependrà llavors de la seva confiabili­tat i de les existèncie­s de combustibl­e”, va advertir. En aquell moment, deixarà d’estar connectada a la xarxa elèctrica ucraïnesa. ●

 ?? AP ?? Militars russos als voltants de la central al maig
AP Militars russos als voltants de la central al maig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain