La Vanguardia (Català-1ª edició)

Palestins, passeu i voleu

Israel els brinda des d’aquest mes una alternativ­a a l’aeroport d’Amman

- Jordi Joan Baños

Des de fa dècades, volar a l’estranger suposa una petita odissea per a qualsevol palestí. Israel els nega l’ús de l’aeroport Ben Gurion, de TelAviv, mentre manté tancat l’antic aeroport de Jerusalem, a la Cisjordàni­a ocupada. A la pràctica, els palestins es veuen obligats a travessar Jordània i pernoctar a Amman, ateses les llegendàri­es cues al pas fronterer d’Allenby i el seu horari restringit. Però a partir d’aquest mateix mes disposaran d’una alternativ­a.

L’autoritat aeroportuà­ria israeliana ha anunciat que el segon aeroport del país, que serveix la ciutat balneària d’Eilat, al golf d’Aqaba, obrirà les portes als palestins. La primera destinació serà Turquia. Primeramen­t Antalya, a la costa mediterràn­ia, i després Istanbul, el nus aeri més gran de la regió.

Tot i que l’aeroport Ramon és a més de quatre hores de carretera per a la majoria de palestins, representa un avenç interessan­t, segons els seus promotors. En realitat, és un alleujamen­t per a alguns palestins i també ho serà per al mateix aeròdrom, que no alça el cap des que es va inaugurar fa tres anys.

L’actitud de l’Autoritat Nacional Palestina és ambigua. Sense deixar d’exigir la restitució de l’antic aeroport de Calandia, entre Jerusalem Oriental i Ramal·la, no poden deixar de veure amb bons ulls una alternativ­a a Amman, encara que suposi poca cosa menys que travessar el desert del Nègueb.

Cal dir que, fins i tot sent molt més a prop de Gaza, l’oferta no inclou els habitants de la franja bloquejada, on van morir 47 palestins en la recent operació militar israeliana.

Es tracta d’un programa pilot, precisen les autoritats israeliane­s, obert de moment a dues línies de baix cost, una de les quals, turca –Pegasus–, que normalment vola al vell aeroport de la part asiàtica d’Istanbul.

Relaxar la pressió sobre la gàbia palestina ho veuria de bon ull el Govern dels EUA, el president dels quals es va reunir recentment amb els seus homòlegs israelià i palestí. Sobretot, quan l’històric parany que patia l’aviació amb destinació o origen a Israel –pel boicot dels estats musulmans circumdant­s– s’ha vist notablemen­t alleujada pels acords amb els Emirats, on ja es vola, i amb l’Aràbia Saudita, que ja se sobrevola.

En un altre gest d’acostament, Tel-Aviv promet obrir el pas d’Allenby les 24 hores des de finals de setembre, tot i que les eleccions de tardor podrien malmetre les bones intencions.

“Ningú no ens ha consultat”, matisen les autoritats de Ramal·la. “El que volem és que ens tornin l’aeroport de Jerusalem com a aeroport de Palestina”.

L’històric aeròdrom de Calandia és a tres quilòmetre­s dels seus despatxos, en lloc de tres-cents. Malgrat que dècades enrere Israel va somiar a convertir-lo en un gran aeroport internacio­nal, no va aconseguir mai les autoritzac­ions pertinents, perquè era en territori ocupat, com passa amb l’aeroport de la fantasmal República Turca del Nord de Xipre.

De fet, un diputat palestí en la Knesset va plantejar fa pocs anys la conversió de Calandia en un aeroport d’ús conjunt, per a Cisjordàni­a i Israel. Però els plans de TelAviv apunten més aviat cap a nous assentamen­ts de colons.

També va estar damunt la taula que l’aeroport d’Aqaba, a Jordània, servís alhora aquesta ciutat i Eilat, a l’altre costat de la frontera. La conclusió de Ramon, a deu quilòmetre­s, va enterrar el debat el 2019, per a disgust jordà, que temia la venda de visites d’un dia a les seves ruïnes de Petra amb pernoctaci­ons a la platja israeliana.

La terminal va ser construïda per l’empresa israeliana Danya Cebus, que Amnistia Internacio­nal assenyala per la cons

Els nadius de la Cisjordàni­a ocupada no poden fer servir l’aeroport Ben Gurion sense una autoritzac­ió excepciona­l

trucció de colònies il·legals en territori de Cisjordàni­a i que també va aixecar les instal·lacions de l’escut antimíssil­s dels Estats Units a Romania

D’aquí dos dilluns, fins a 220 palestins embarcaran en autocars a Betlem i, després de la travessia del desert, “entraran a Ramon com qualsevol passatger”.

Almenys, sense cues.

 ?? Ronen Zvulun / Reuters ??
Ronen Zvulun / Reuters

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain