La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arriben 294 refugiats afganesos en l’aniversari de la presa talibana de Kabul

El vol, amb antics col·laboradors de la missió espanyola, va sortir d’Islamabad

- Jo quín Ver

Màxima discreció per no repetir errors del passat que poguessin posar en risc la seguretat dels refugiats. Amb aquesta consigna el Govern d’Espanya ha treballat els últims mesos en una evacuació massiva de ciutadans afganesos que fa un any que fugen –o s’amaguen– dels talibans, després que aquests últims aconseguis­sin el control del país.

Ahir va aterrar a les 22.13 hores a Torrejón de Ardoz (Madrid) un vol procedent d’Islamabad (Pakistan) amb 294 afganesos a bord, 32 famílies, entre les quals hi havia 14 menors de 18 anys, que s’integraran a un sistema d’acollida tensat després de l’acollida de milers de ciutadans ucraïnesos a conseqüènc­ia de la guerra en aquell país.

El d’ahir era el segon vol d’aquest pla d’evacuació. El primer va aterrar, segons fonts ministeria­ls, el 21 de juliol amb 63 afganesos que van demanar protecció internacio­nal.

La Moncloa no va informar d’aquell vol, i en aquest ha estat especialme­nt prudent. De fet, la nota d’Exteriors sobre aquesta extracció –avançada per La Vanguardia dilluns– no es va fer pública fins que l’avió d’Air Europa ja s’havia enlairat. Aquestes fonts expliquen que el pla d’evacuació “ha estat un infern en matèria de seguretat” per la dificultat que han tingut els refugiats per travessar la frontera pakistanes­a, tancada i barrada per a ciutadans afganesos a fi d’evitar, diuen les autoritats del Pakistan, un efecte crida.

Baixir Xams va ser un dels refugiats que ahir van arribar a Madrid. L’acompanyen cinc membres de la seva família després de dotze mesos intentant escapar-se del seu país. En Baixir va treballar per a l’Agència Espanyola de Cooperació Internacio­nal per al Desenvolup­ament (Aecid) quan aquesta última va estar desplegada a la regió de Badghis fa una dècada. S’ocupava de projectes de sensibilit­zació de drets de les dones i les nenes afganeses. Quan els talibans van prendre Kabul, va provar de sortir del país, però es va quedar amb els seus a les portes de l’aeroport de la capital. Va començar la fugida. Va aconseguir uns passaports per entrar al Pakistan, però després de quatre mesos d’intents infructuos­os no va aconseguir cita per al visat, de manera que va decidir tornar al seu Qala-e-Now natal abans de ser expulsat. Una vegada allà, va rebre fa unes quantes setmanes una trucada en què li van comunicar que serien evacuats. Va emprendre de nou el difícil periple cap a la frontera amb el Pakistan, fins que ahir va aconseguir pujar a l’avió.

Un cas semblant al de Mobin Saiedi, que també va aterrar a Madrid amb cinc familiars després d’un any intentant-ho perquè per als talibans era l’enemic a causa del seu passat com a mecànic per a projectes també de cooperació espanyols.

A més d’excol·laboradors del Ministeri d’Exteriors i Defensa,

El primer viatge del nou contingent va aterrar el 21 de juliol amb 63 afganesos que van demanar protecció

L’evacuació “ha estat un infern en matèria de seguretat” per la dificultat per arribar al Pakistan

a la llista d’evacuats també hi ha familiars seus que es van quedar a l’Afganistan durant les primeres evacuacion­s i ara es reagrupara­n.

En la primera gran evacuació organitzad­a per Espanya van arribar a territori nacional 2.181 persones, de les quals 1.723 tenien com a destinació final Espanya. A l’octubre, a través de dos vols –un de militar i un altre de civil–, van arribar 244 col·laboradors més després que el Govern prometés “no deixar ningú enrere”. Des de la tardor de l’any passat i fins a aquesta nova gran evacuació hi ha hagut un degoteig d’arribades continuat en vols regulars procedents de països com l’Iran, l’Índia i Turquia de què no hi ha xifra concreta. Segons dades de la Policia, 814 persones que van arribar en aquest tipus de vols han demanat protecció.

Aquesta vegada, a diferència del que va passar l’agost del 2021, no hi ha hagut ni campament d’acollida muntat al mateix aeroport pel Ministeri d’Inclusió ni retransmis­sió de l’evacuació pel Ministeri de Defensa, com l’any passat.

Ahir a Torrejón els afganesos van ser rebuts a peu de pista pel màxim representa­nt de la diplomàcia espanyola, José Manuel Albares, i la secretària d’Estat de Migracions, Isabel Castro Fernández, a més d’un considerab­le grup de periodiste­s que van fer guàrdia durant hores a l’aeròdrom militar. ●

 ?? Emilia Gutiérrez ?? Al contingent que va arribar ahir a la nit hi havia 32 famílies amb 14 menors
Emilia Gutiérrez Al contingent que va arribar ahir a la nit hi havia 32 famílies amb 14 menors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain