La Vanguardia (Català-1ª edició)

El grup popular renuncia a recórrer contra el decret d’estalvi energètic

El PP, però, donarà suport a qualsevol iniciativa legal de les comunitats

- Carmen del Riego

No hi haurà recurs d’inconstitu­cionalitat del PP al decret d’estalvi energètic, per molt que continuï sent molt crític amb el pla del Govern central, fins al punt que el vicesecret­ari autonòmic, Pedro Rollán, el va qualificar ahir de “cartilla de racionamen­t energètic”. Tot i això, la posició del partit va donar munició al PSOE per criticar el PP, pel rebuig del text i de passada qüestionar el lideratge d’Alberto Núñez Feijóo.

La direcció nacional del PP ha decidit deixar en mans de les comunitats autònomes la presentaci­ó dels recursos. No hi haurà consignes. Cadascú podrà fer el que consideri oportú, tot i que Rollán, que va ser president de la

El PSOE i el Govern central consideren demostrat que Ayuso és qui decideix al partit popular

Comunitat de Madrid durant uns quants mesos, considera que els arguments esgrimits per l’Executiu d’Isabel Díaz Ayuso “estan prou raonats“.

El vicesecret­ari autonòmic del PP va assegurar que subscriu els arguments esgrimits per la Comunitat de Madrid quan va anunciar un recurs que, de fet, encara no ha presentat. Rollán considera que el decret “envaeix competènci­es” de les autonomies, com les que es refereixen a la regulació dels horaris comercials totalment liberalitz­ats a la regió.

A més a més, considera que el decret no segueix les recomanaci­ons de la Unió Europea, que estableix un període voluntari per a l’execució d’aquestes mesures.

Tot i això, la presidenta madrilenya ha passat en els successius dies del “Madrid no s’apaga” al compromís de complir el decret que ahir va reiterar el conseller de Presidènci­a madrileny, Enrique López. Així ho va comunicar per carta al líder socialista a Madrid, Juan Lobato.

El president andalús, al contrari, s’estima més no ficar-se en una batalla legal amb el Govern central.

La conclusió dels socialiste­s és que “al PP hi mana Ayuso”. Segons Patxi López, portaveu del grup socialista al Congrés, el decret energètic ha posat de manifest qui mana al PP. En aquest sentit, va recordar que el text conté les mesures que Feijóo havia demanat fa setmanes.

La ministra de Justícia, Pilar Llop, va demanar al líder popular que “posi ordre” al seu partit després del gir que, a parer seu, hi ha hagut al grup sobre la necessitat d’un pla d’estalvi energètic. La ministra té clar que aquest gir es deu al pes que exerceix la presidenta madrilenya sobre la direcció del partit. “Feijóo va dir que calia prendre mesures d’aquestes caracterís­tiques”, va dir Llop, “però va parlar Ayuso i tot va canviar”. La ministra de Justícia fins i tot va assegurar que “troba a faltar Pablo Casado, que sí que es va enfrontar a Ayuso”. Segons el seu parer, Feijóo “té por” de patir les “mateixes conseqüènc­ies” que Casado, avui apartat de la política. ●

 ?? Bascr Arxinc / EP ?? La catedral de Santiago de Compostel·la il·luminada dimarts a la nit
Bascr Arxinc / EP La catedral de Santiago de Compostel·la il·luminada dimarts a la nit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain