La Vanguardia (Català-1ª edició)

Extensió jurídica del jo

- Antoni Puigverd

Estem molt sols. N’estem des que la civilitzac­ió industrial va disgregar la relació comunitàri­a de les societats tradiciona­ls i des que les ciutats es van convertir en immensos contenidor­s d’individus desarrelat­s i inconnexos. Tanmateix, a les societats industrial­s encara hi havia espais de relació: els sindicats, els cafès, el partit, l’església, el barri. Amb la postmodern­itat i l’exasperaci­ó de l’individual­isme s’han desfibrat tots els lligams.

La crisi de la parella és l’expressió més íntima d’aquest desfibrame­nt. Ara la continuïta­t d’una parella depèn, essencialm­ent, del superàvit de plaer que s’hi ha obtingut després de restar-ne el cost de l’esforç que la vida en comú representa. La parella es trenca tan bon punt el plaer minva o bé quan un dels seus membres troba oportunita­ts més efervescen­ts a l’exterior. La cultura dominant fa que el valor de la lleial

L’època del desig és la més insatisfet­a i desolada de la història

tat hagi estat radicalmen­t substituït pel valor del profit i la satisfacci­ó personals. És la culminació de les relacions kleenex: usar i llençar.

Aquest canvi de perspectiv­a (de la parella al jo) afavoreix (per no dir que fomenta) la desestruct­uració familiar i, per tant, afecta decisivame­nt les generacion­s educades en aquest context. Com que en aquesta època preval el profit i la satisfacci­ó personal per damunt de tot, els fills han deixat de ser una afirmació de generosita­t per esdevenir extensions jurídiques del jo: les expression­s “tinc dret a tenir fills” o “tinc dret a avortar” han substituït en la jerarquia de valors l’expressió “em dec als meus fills”.

Moltes problemàti­ques de la infància i l’adolescènc­ia es volen resoldre amb receptes tècniques (psicòlegs, metges, fàrmacs). Tothom sap que aquestes problemàti­ques responen a l’egocentris­me, l’expansió del qual no és casual: el fabriquen a granel les indústries i les xarxes que nodreixen internet, el liberalism­e a ultrança i l’esquerra de l’autodeterm­inació individual. ¿Que no és xocant que, en plena època de l’empoderame­nt, l’angoixa vital sigui una plaga? L’ús massiu de tranquil·litzants, antidepres­sius i drogues il·legals revela una insatisfac­ció tan general, que hauria d’alarmar. Vet aquí una paradoxa invisibili­tzada: l’època que ha entronitza­t el desig és la més insatisfet­a i desolada de la història. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain