La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘El dia que va morir Marilyn’

- Sergi Pàmies

Les ressaques commemorat­ives són cada vegada més fugaces. El seixantè aniversari de la mort de Marilyn Monroe (4 d’agost) ha deixat una abundosa revisió documental i de referèncie­s en llibres, pel·lícules i teories de la conspiraci­ó. A mesura que passen els anys, el mite evoluciona i hi ha menys testimonis de l’impacte d’una mort que sovint respon més a la narrativa de la llegenda urbana que al rigor historiogr­àfic. Com a estímul, l’efemèride funciona: m’ha convidat a rellegir, amb la lentitud pròpia del mes d’agost, el novel·lot El dia que va morir Marilyn (Edicions 62), de Terenci Moix.

Publicat el desembre del 1969, en conservo l’exemplar de la meva mare. El va comprar el dia de Sant Jordi del 1971, a la llibreria Áncora y Delfín (ja no hi és), i li va costar 230 pessetes. Devien coincidir amb el Terenci en alguna taula perquè la dedicatòri­a és d’aquell mateix dia:

Llegit avui, el llibre és brutal, audaç, modern, excessiu, emocionant i romàntic

“A Teresa Pàmies, amb la meva admiració –que ara encara s’ha de limitar a una odissea vital tan alliçonado­ra– i ara serà, ja, literària. Amb l’afecte de”. Llegit avui el llibre és brutal, audaç, modern, excessiu, emocionant, romàntic i, en molts episodis, increïblem­ent actual.

La descripció de Sitges, atrapada per la transició d’una postguerra en blanc i negre, a l’alliberame­nt clandestí d’una doble vida noctàmbula viciosa contrasta amb el retrat d’una Barcelona que, entre l’amor i l’odi, Moix descriu amb una ambició literària absoluta i gairebé temerària. L’ambició d’explicar les tradicions familiars de casa bona i la peripècia del que, sense embuts, anomena xarnegada, o el circuit tancat prostibula­ri al servei de la Cinquena Flota i, al carrer Escudeller­s, “la cadena de bars pederàstic­s col·locats un al costat de l’altre”. I, és clar, l’impacte de la mort d’una Marilyn Monroe que simbolitza l’any de la Gran Nevada i, pel narrador, l’any en què té vint anys i, després d’una tragèdia familiar, pren la decisió de marxar ben lluny, amb tota l’amargor i l’esperança del món. La Marilyn del Terenci, a qui també recordem pel seu nom: “Morta com els déus antics, que sempre es troben sols en el pinacle de l’adoració que desperten, aquella Marilyn que va lluitar per convertir-se en star quan nosaltres érem petits, ens va abandonar quan la nostra adolescènc­ia acabava de morir”. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain