La Vanguardia (Català-1ª edició)

Traca final de calor, abans no arribi l’alleujamen­t tèrmic

El canvi trigarà a notar-se a les regions mediterràn­ies

- REDACCIÓ

FONT:

La calor intensa continuarà els pròxims dies, i les temperatur­es repuntaran fins a superar els 35 graus en bona part d’Espanya entre dijous i dissabte, segons l’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet). Tot i això, l’anhelat canvi de temps arribarà a partir de diumenge. És la data prevista per a la “traca final” d’altes temperatur­es que s’han apropiat d’Espanya des de començamen­ts del mes de juliol.

Mentrestan­t, divendres i dissabte seran especialme­nt calorosos a les regions mediterràn­ies i a les Balears, ja que superaran els 40ºC de màxima i les nits seran tòrrides (més de 25ºC de mínima).

“A partir de diumenge esperem un canvi en la configurac­ió atmosfèric­a predominan­t”, anuncia el portaveu de l’Aemet, Rubén del Campo, que pronostica l’arribada durant dies de tàlvegs successius acompanyat­s d’aire més fresc en superfície, cosa que provocarà un descens de les temperatur­es “a la major part del país”. Els tàlvegs són llengües d’aire fred associades a baixes pressions, el nivells alts de la troposfera que de vegades s’aïllen del corrent en raig que les impulsa i donen lloc a depression­s aïllades en nivells alts de l’atmosfera. D’aquesta manera, l’alleujamen­t tèrmic arribarà a partir de diumenge (després d’unes quantes setmanes seguides amb altes temperatur­es) i fins i tot situaran els termòmetre­s en valors una mica més frescos del que és normal. La situació es prolongarà probableme­nt durant tota la meitat de la setmana entrant. Tot i això, convé precisar que el descens tèrmic trigarà més a notar-se als terços sud, est i a les Balears.

Mentrestan­t, l’aigua del mar Mediterran­i continua sent molt càlida, amb una temperatur­a superficia­l d’entre 28ºC i 30ºC entre les Balears i el Llevant peninsular. El 9 d’agost la boia de Ports de l’Estat a València va assolir el seu rècord de temperatur­a de l’aigua, amb 29,7ºC, un grau més que l’anterior rècord tèrmic, que es va registrar l’agost del 2015.

El més destacat d’aquest dijous tornarà a ser la calor, i s’espera que les temperatur­es pugin al nord-oest.

Divendres serà un dia molt calorós a les regions mediterràn­ies i al sud-oest de la Península i assoliran valors d’entre 5 i 10 graus per sobre del normal al terç nord, amb el mercuri a més de 40ºC al nord-est i al sud i “molta calor” a la Mediterràn­ia. Dissabte, quan s’acosti el primer tàlveg, les temperatur­es començaran a baixar a la meitat oest però hi haurà una “pujada clara” a les regions mediterràn­ies peninsular­s i a les Balears. Als terços nord, est i sud les temperatur­es seran fins a 10ºC més altes de les normals, i fins i tot una mica més a les Balears.

Els termòmetre­s arribaran a 40ºC a Granada, Lleida, Saragossa, Pamplona, Logronyo, València i les Balears i a 42ºC a Còrdova o Jaén i fins i tot arribaran a 43ºC a Múrcia i a l’interior de la Comunitat Valenciana.

Després d’aquesta “traca final”, diumenge, a mesura que avanci el tàlveg, començarà per l’oest un “acusat” descens de les temperatur­es a la major part del país diumenge, però continuara­n molt elevades a la conca de l’Ebre, regions mediterràn­ies, a les Balears i al sud-est. “És probable que el descens tèrmic es prolongui durant els primers dies de la setmana entrant, amb l’arribada de successius tàlvegs que donaran lloc a pluges”, confia el portaveu. Tot i això, la primera meitat de la setmana que ve continuarà la calor intensa, amb màximes superiors a 35ºC almenys fins dimecres a la conca de l’Ebre, les regions mediterràn­ies i les Balears i amb nits molt caloroses. ●

L’aigua del mar a València arriba als 29,7ºC, un grau més que el rècord anterior del 2015

 ?? ZIPI AJAiÓN / EFE ?? Uns nens descansen després d’una calorosa jornada a Madrid
ZIPI AJAiÓN / EFE Uns nens descansen després d’una calorosa jornada a Madrid
 ?? ?? Wxcharts.com
LA VANGUARDIA
Wxcharts.com LA VANGUARDIA
 ?? ?? Extenses zones sobre la Península registrara­n temperatur­es inferiors a la mitjana, segons recull aquest mapa que descriu la situació atmosfèric­a a uns 1.500 metres d’altitud per als dies 15 i 17 d’agost del 2022
-32°
-20°
-10°
-2° 0° 2°
10°
20° 32°
Extenses zones sobre la Península registrara­n temperatur­es inferiors a la mitjana, segons recull aquest mapa que descriu la situació atmosfèric­a a uns 1.500 metres d’altitud per als dies 15 i 17 d’agost del 2022 -32° -20° -10° -2° 0° 2° 10° 20° 32°

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain