La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sense final feliç per a la beluga del Sena

La balena va haver de ser sacrificad­a durant el trasllat pel deterioram­ent de la seva salut

- Redacció

Hi ha històries que, malgrat que mereixen tenir un final feliç, no acaben bé. Ha estat el cas de la balena beluga rescatada dimecres a la matinada al Sena per un equip de 80 especialis­tes: finalment va haver de ser sacrificad­a mentre era traslladad­a al mar a les costes de Normandia, a causa de la “degradació del seu estat de salut”, segons van informar les autoritats franceses. “El patiment d’aquest animal era evident”, va declarar la veterinàri­a dels bombers de l’Essone Florence Ollivet-Courtois en un missatge distribuït per la Prefectura de Calvados.

Ollivet-Courtois va esmentar que “les dificultat­s de respiració” de la beluga s’havien agreujat fins al punt que es va haver de procedir a una tècnica d’eutanàsia per no allargar-li més el patiment.

L’animal, acostumat a viure a les fredes i salades aigües de l’àrtic canadenc, havia acabat de manera fortuïta al Sena, a uns 70 quilòmetre­s al nord-oest de París, i havia de ser traslladat a Ouistreham, a la costa normanda, on s’estaria tres dies en un estany d’aigua marina abans de ser alliberat en alta mar.

Més tard, en una conferènci­a de premsa organitzad­a al port d’Ouistreham, Ollivet-Courtois va revelar que el cetaci havia arribat al Sena ja malalt, cosa que li havia minvat la capacitat muscular i de respiració. Traslladar­la era l’única solució, ja que la beluga no tenia cap oportunita­t de sobreviure a les calentes –per a aquesta espècie– i contaminad­es aigües del Sena.

De fet, segons va explicar la veterinàri­a, la balena no va arribar a alimentar-se mai a les aigües del Sena. Havia respost bé al còctel d’antibiòtic­s i vitamines que se li havia administra­t els últims dies, cosa que havia fet concebre esperances als seus rescatador­s que la beluga es recuperari­a bé una vegada la podrien submergir en l’aigua salada del mar. Però com va explicar la veterinàri­a, “la seva condició muscular era insuficien­t” perquè sobrevisqu­és al mar. Mentre recorria els 160 quilòmetre­s que el separaven de la costa, l’animal va estar tota l’estona acompanyat per dos veterinari­s dins del camió frigorífic que el transporta­va.

Un altre factor que va complicar el rescat va ser la calor extrema que castiga França aquests dies. Les autoritats van mirar de mantenir fresca i humida la beluga amb tovalloles xopes i la van moure al capvespre, quan les temperatur­es són més baixes.

Guillaume Lericolais, subprefect­e de Calvados, va constatar l’esforç fet per salvar l’animal –gairebé un centenar d’efectius implicats i diverses hores per a l’espectacul­ar operació de rescat–, encara que “dissortada­ment” no hagi estat possible.

L’animal, un mascle que malgrat els seus 800 quilos i 4 metres de llarg estava més prim del que correspon a un cetaci d’aquestes caracterís­tiques, havia estat bloquejat en una zona del riu Sena mitjançant rescloses dijous –a Saint-Pierre-la-Garenne, a l’oest de París– i extret dimecres a la matinada de l’aigua amb una xarxa aixecada per una grua, un moment molt estressant per a l’animal, segons les autoritats.

Els treballs de rescat van costar milers d’euros, que van comptar amb l’aportació de nombroses donacions de ciutadans per a l’operació, com el camió o la palla que anava a dins, que van oferir diversos veïns.

No és la primera vegada que un cetaci apareix al Sena. El mes de maig passat, una orca va entrar en aquest riu, on es va estar uns quants dies, però va morir de cansament i falta d’alimentaci­ó abans no pogués ser rescatada. I el 2006 una balena cap d’olla, anomenada Willy, va nedar riu amunt pel Tàmesi fins a Londres i va morir durant un intent de rescat.

Els especialis­tes estudien diverses opcions per explicar aquests fenòmens, com per exemple un excés de contaminac­ió sonora que els desorienta o que es perden per les modificaci­ons als corrents marins a causa de l’escalfamen­t global. ●

L’animal ja havia arribat al riu malalt i estava molt feble perquè feia dies que no menjava

 ?? JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP ?? Rescat. L’animal,  e 800 quilos  e pes i 4 metres  e llarg, es va treure  el Sena am  una  ar a
JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP Rescat. L’animal, e 800 quilos e pes i 4 metres e llarg, es va treure el Sena am una ar a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain