La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les apps de VTC demanen pròrrogues per sobreviure a Catalunya El taxi ultima mentrestan­t un pla de xoc per rematar els seus competidor­s més durs

- 18So ie e 8

La guerra del taxi no s’ha acabat. La posada en marxa a l’octubre del decret de la Generalita­t que regula l’activitat dels vehicles de turisme amb conductor, també coneguts com a VTC, afectarà d’una manera descomunal els plans d’expansió a Barcelona i l’àrea metropolit­ana de les multinacio­nals del sector, Uber, Bolt, Cabify i qualsevol app de transport de viatgers interessad­a a operar aquí... I també deixarà fora de combat molts propietari­s de llicències VTC i de flotes que treballen amb aquestes apps. Molt pocs sobreviura­n al nou escenari. Dels 4.000 permisos encara en funcioname­nt amb prou feines en quedaran 1.000. De cop i volta s’ensorra un negoci milionari. Tots presentara­n batalla fins al final.

I els taxistes també es mouen amb discreció per frenar l’últim envit dels seus competidor­s més durs. Barcelona serà més singular que mai entre moltes grans ciutats. Molts agents econòmics temen que el sector no sigui capaç d’assumir la demanda de transport de l’urbs. La pressió creixerà aviat. Cada vegada que algú aixequi la mà per demanar un taxi hi haurà un examen del gremi. Els taxistes ho saben. També tenen un pla.

Ara la prioritat de les apps és continuar operant, mentre la llei els ho permeti... Uns mil cotxes amb permisos VTC treballen amb les apps de Cabify, Bolt i Uber a Barcelona. Busquen una pròrroga d’un any, guanyar temps (!), en tant que l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) en pot donar als conductors amb llicències en funcioname­nt i en tràmits per tenir un cotxe d’almenys 4,9 metres. És la condició més dura de la nova llei, que tots els VTC siguin de luxe. Però la renovació de les flotes és cara, i els lliurament­s d’aquests cotxes es poden demorar un any.

“A Bolt creiem que l’equilibri entre taxis i VTC és bàsic per al futur de la mobilitat i que han d’estar en igualtat de condicions –diu Daniel José Georges, director de VTC i taxis de Bolt–. La demanda a Barcelona ens mostra que aquests sectors no competeixe­n. Es complement­en. La nova regulació contradiu les recomanaci­ons de la Unió Europea (UE), agreuja la falta d’oferta de la ciutat i amenaça l’ocupació. No és apropiada. Treballem per garantir que els nostres partners continuïn operant amb normalitat i seguretat”.“A Cabify volem continuar operant a Barcelona amb VTC i ajudar les empreses i els autònoms que també ho vulguin fer. Milers de famílies estan pendents d’un decret que no beneficia ningú”.

El que no saben les multinacio­nals és que els taxistes tracten que les administra­cions redueixin de manera dràstica aquestes pròrrogues, amb la intenció que s’acabin a finals d’any, perquè no els donin aire... Els taxistes es van fixar en la lletra petita del decret. “Aviat sortiran els formularis per sol·licitar aquestes pròrrogues –diu Alberto Álvarez, àlies Tito, d’Élite Taxi–. Llavors veurem els terminis. A més a més, el nou règim sancionado­r és més dur. Ja no els sortirà a compte fer el que els doni la gana i pagar les multes”.

De tota manera, els lobbies ja han obert altres fronts. Un és recórrer contra el decret davant el Tribunal Constituci­onal (TC). Però, com reconeixen les apps, és un camí llarg i tortuós. Anys d’espera, sense mesures cautelars. El procés, tot i això, podria accelerar-se si el recurs el presentess­in 50 diputats o 50 senadors. Els contactes són vaporosos. Un estudi d’Ernst & Young diu que els VTC podrien demanar a la Generalita­t mil milions d’euros en indemnitza­cions. I els taxistes també fan saber als polítics el cost d’enfrontar-s’hi.

D’altra banda, Feneval i Unauto, la patronal dels VTC, ja van escriure a la Comissió Europea (CE) per sol·licitar l’obertura d’un procedimen­t d’infracció contra Espanya, ja que consideren que el Govern central i l’autonòmic es

Un estudi diu que el sector podria demanar a la Generalita­t mil milions d’euros en indemnitza­cions

tan segant el principi de llibertat d’establimen­t de la seva activitat. A més a més, el sector té els seus ulls posats en el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que s’ha de pronunciar sobre la regulació dels VTC de l’AMB. La vista oral tindrà lloc el 5 d’octubre. La patronal confia que el TJUE dictamini a favor seu i que aquesta resolució també tombi la regulació de la Generalita­t en tant que totes dues normes es basen en els mateixos principis. “Els nostres polítics tenen fàcil resoldre la situació a què ens han conduït – diu Eduardo Martín, president de Movea, una altra llança del lobby dels VTC–. Però estem abocats al conflicte: judicial, davant el TC, i al carrer, amb protestes. Volem apostar per la temperànci­a, però hi ha milers de famílies al caire del col·lapse, i això pot esclatar”.

Mentrestan­t els taxistes ultimen un pla de xoc per rematar els seus competidor­s. “Amb la nova regulació haurem de donar resposta a més demanda –diu Álvarez–. No permetrem que ningú digui que no podem atendre les necessitat­s de Barcelona. Aviat entrarà en funcioname­nt l’aplica

 ?? Ana Jiménez ?? Les aplicacion­s de transport de viatgers busquen la manera de continuar operant a Catalunya
Ana Jiménez Les aplicacion­s de transport de viatgers busquen la manera de continuar operant a Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain