La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ruta de 63 km amb 9.000 metres de desnivell acumulat

- M u $ %a $ & e s ' e ( ( i ) e r %a%

vascan va ser dels més controlats a partir del novembre del 1942, quan els alemanys van ocupar la França lliure i es van establir al llarg de la frontera amb Espanya. Encara que no hi havia punts fixos, sí que es van organitzar patrulles mòbils per vigilar els accessos des de França; fins i tot hi van arribar grups amb gossos i amb esquiadors per evitar les evasions”, explica l’investigad­or Josep Calvet, especialit­zat en aquest període de la història al Pirineu. Als gendarmes gals s’hi van afegir els guàrdies alemanys, que tenien la missió de capturar passadors i refugiats; el cos de caçadors alpins, format majoritàri­ament per austríacs i bavaresos, i fins i tot la molt temuda Sipo, que moltes vegades es confonia amb la Gestapo, relata Calvet a Les

de la llibertat (L’Avenç), el llibre que ha inspirat aquesta travessia. Es calcula –afegeix– que es van desplegar 2.000 homes per tota la frontera, sense incloure-hi els militars. La pressió en aquest i altres enclavamen­ts va fer que els jueus busquessin rutes més agrestes i exigents, però menys vigilades, per creuar cap a Espanya a la recerca de la llibertat, l’hivern del 1942.

Calvet assenyala que el port de Tavascan i també el de Salau “van ser els principals punts de sortida, sobretot entre l’abril i el maig del 1938, dels civils atemorits per la repressió de les tropes franquiste­s, dirigides pel general Anto

Any rere any es presen■ ten noves travessies per satisfer la demanda dels excursioni­stes que volen perdre’s uns dies a la muntanya. La Muntanyes de Llibertat proposa una ruta de 63 km amb un desnivell acumulat de més de 9.000 metres, entre el Pallars Sobirà i el departamen­t de l’Arieja.

A les Bordes de Graus estan contents; avui ha tornat en Jacques, el gos que ha culminat La Porta del Cel

nio Sagardía Ramos, que van ocupar el Pallars”.

Així mateix, a través d’aquest indret “va creuar a Espanya la 402 brigada dels maquis, que volia arribar a Sort, i els seus membres van passar uns quants dies a les bordes de la zona, a les de Quanca, Noarre i Graus, en una maniobra dissuasiva per preparar la invasió de la Val d’Aran, l’Operació Reconquest­a d’Espanya, l’octubre del 1944”. L’acció dels guerriller­s que perseguien un aixecament popular contra la dictadura de Franco va fracassar, i els combatents van tornar a França.

La imatge d’un grup de cabirols a l’estany del Port ens fa tornar a la realitat del juliol d’aquest any. Els cèrvids s’allunyen pendent amunt quan s’acosten els excursioni­stes. Molt a prop, un ramat de cavalls es mostra impassible i mans. Aliens a la presència humana, devoren l’herba i juguen amb els poltres. És una de les estampes bucòliques que ens ofereix la jornada.

Agafem el sender a l’esquerra del llac, passem per la cabana de l’Estany Xic i, després de la font de la Costa, desemboque­m al final d’una pista forestal. Aquí, ens dirigim a un camí paral·lel que ens conduirà fins a les bordes de Noarre. La imatge d’aquests boscos és d’extrema sequedat.

“Fa un mes que no plou”, lamenten Salvador Tomàs i Àngels Biarnés, al capdavant del càmping Bordes de Graus, final de l’etapa i de la travessia. L’Àngels avui està contenta; per fi s’ha retrobat amb el seu gos, en Jacques, que fa quatre dies que es va escapar acoblant-se a un pare i els seus dos fills que van fer la ruta de La Porta del Cel. En Jacques va seguir els nens, i avui s’ha acabat l’aventura. L’Àngels sabia que la seva mascota estava bé gràcies als missatges que li enviaven els guardes dels refugis on arribaven. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain