La Vanguardia (Català-1ª edició)

Copiar no és mai l’opció

- Albert Domènech

Els viatges sempre em serveixen d’inspiració, perquè en els moments en què la ment i el cos estan més relaxats és quan a un el visiten les muses de manera més natural. I quan això passa, una de les meves obsessions és que aquestes muses vinguin carregades d’idees que, per més estrafolàr­ies o arriscades que puguin semblar, siguin tan originals com sigui possible, sense caure en la còpia fàcil. No és senzill, esclar. És més, hi ha moments en què un cau en un cert derrotisme i acaba validant la creença que ja està tot inventat. Per sort, sempre es cola una mica de llum.

Diferencia­r-se dels altres i creure en el teu propi full de ruta és un dels reptes que qualsevol programa o cadena televisiva ha de tenir a la motxilla en el moment de jugar-se les cartes i construir una programaci­ó que pugui ser competitiv­a. Quan l’espectador detecta que allò és una mutació sospitosam­ent semblant a una cosa que ja ha vist o que pot veure en una altra cadena, la reacció immediata sol estar lligada al rebuig. En certa manera, no només es perd l’efecte sorpresa, sinó que fa la sensació que es vol penalitzar els que miren d’aprofitar-se de l’èxit aconseguit pels altres, activant una fotocopiad­ora amb matisos insuficien­ts a la vista de l’espectador, que, posats a triar, prefereix l’original, encara que al seu torn també pugui ser una adaptació d’un format que ja funciona en altres països.

Un exemple actual a la graella dels canals de televisió més seguits és el nou concurs que Telecinco ha estrenat per a l’horari de màxima audiència dels dimarts, Esta noche gano yo, i que al tercer lliurament va acumular un pobre 6,8% de quota de pantalla, en una de les pitjors nits de l’any de la cadena de Fuencarral. L’espai presentat per Christian Gálvez i Carolina Cerezuela té unes dinàmiques molt semblants a les del concurs d’Antena 3, El desafío, del que ja s’han emès dues temporades amb un èxit moderat. Els dos productes tenen moltíssims més punts en comú que no pas diferèncie­s, i això, unit al fet que el càsting de famosos que participen en el d’Antena 3 està més perfeccion­at, ha derivat en el naufragi d’una de les grans apostes de Telecinco per a aquest estiu, quan no estem ni a mitjans d’agost. Amb les plataforme­s de streaming irrompent fort, l’espectador no només s’ha tornat més exigent davant tanta oferta, sinó que penalitza la falta de creativita­t. Els docents ja ens ho advertien: copiar no és mai la millor opció. Per més llaminera que sembli. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain