La Vanguardia (Català-1ª edició)

Núvols alts com a preludi del pic de calor

- Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o @alexsnclmn­t

Acasa nostra el pas de bandes de núvols alts significa, normalment, l’arribada d’algun front procedent de l’Atlàntic. Aquests núvols, que es troben a més de 6.000 metres, estan formats per cristalls de gel i també apareixen al cel acompanyan­t algunes tempestes molt intenses, com les dels darrers dies. Avui circularan d’oest a est sobre Catalunya però no aniran acompanyat­s de pluges, sinó d’un breu però intens pic de calor canicular.

Durant el matí creuaran el cel bandes de núvols alts i mitgencs, donant pas a una tarda més assolellad­a, tret de zonas de muntanya de la meitat nord, on hi tornaran a créixer nu

CATALUNYA.

Meteoròleg

volades. Avui els ruixats seran més locals i afectaran principalm­ent el Ripollès i la Cerdanya. Demà guanyen terreny els xàfecs a la meitat nord i el sol a la resta. Lleuger descens del mercuri, tot i que demà s’espera un nou repunt termomètri­c.

Es manté el temps estable i assolellat a bona part d’Europa. Pic de calor, especialme­nt a França i Anglaterra. Es mantenen les tempestes a Itàlia i els Alps. Pluges a Islàndia i Escandinàv­ia. Nuvolosita­t variable al nord d’Espanya, més present al Cantàbric. Ruixats a zones de muntanya de la meitat nord, menys extensos que els dies anteriors. Calor molt intensa al País Basc,

ESPANYA I EUROPA.

A les 16h de l’11 d’agost de 1543 va arribar a Lleida una potent tempesta que va fer tremolar les cases i va endur-se les creus de moltes esglésies. A l’època la van descriure com un huracà. Així ho recull el còdex “Llibre de notes antigues per memòria”, d’Enric Arderiu i Valls.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain