La Vanguardia (Català-1ª edició)

Educació permet que deu escoles deixin d’aplicar el 25% de castellà

-

da sexualment per tres nois. La víctima, que tornava caminant a casa seva, va ser traslladad­a a un hospital de Barcelona per ser atesa, segons les mateixes fonts.

La unitat central d’agressions sexuals (UCAS) dels Mossos d’Esquadra, que es va posar immediatam­ent en contacte amb la jove a l’hospital, ha obert una investigac­ió per provar d’aclarir els fets. Els Mossos ara estan pendents de rebre l’informe mèdic i que la jove decideixi si interposa denúncia. És habitual que la víctima trigui uns dies a

La Generalita­t ordenarà als directors dels centres catalans que estan aplicant el 25% de l’horari en castellà, com a mesura cautelar, que ignorin aquesta mesura a partir del setembre, quan començarà el pròxim curs escolar. Ho va indicar ahir la secretària general del Departamen­t d’Educació, Patrícia Gomà, a RAC1, que va explicar que el gabinet jurídic ha demanat al Tribunal Superior de Justícia (TSJC) la revocació de les cautelars i que, sense esperar la seva resposta, ja la dona per aprovada. Els directors són ara els que han de canviar la planificac­ió del seu centre.

Són deu escoles en total les que el TSJC obliga a impartir una matèria en castellà per mantenir una “proporció raonable” entre les dues llengües oficials mentre no es resol amb sentència la demanda presentada per pares d’aquests centres en concret en desacord amb l’ús de les llengües a l’escola. Un d’aquests centres és el Turó del Drac, situat a Canet del Mar, que va saltar als mitjans per l’oposició dels pares a les cautelars que afectaven un dels dos grups de P4.

El tribunal va comunicar la mesura dies després de saber-se que era ferma la sentència del 25% de castellà per a tot el sistema educatiu. Aquesta sentència no s’ha executat per l’aprovació d’una nova llei d’usos lingüístic­s del Parlament de Catalunya i d’un decret llei emès pel Govern que prohibeix explícitam­ent dividir l’horari en percentatg­es de llengües.

Davant aquesta nova normativa, el TSJC va admetre formalitza­r la denúncia a causa de l’impacte emocional de l’agressió.

D’altra banda, ahir un jutge de guàrdia de Còrdova va acordar l’ingrés en presó provisiona­l per a tres homes, de 18, 35 i la “impossibil­itat” d’aplicar la sentència però va decidir elevar els seus dubtes sobre la “inconstitu­cionalitat” de la llei i del decret al Tribunal Constituci­onal, que ara s’ha de pronunciar sobre si s’ajusta a la legalitat.

En aquest procés han quedat vives les demandes de pares en aules de deu escoles que van recórrer al tribunal per exigir que algunes assignatur­es s’impartissi­n en castellà. En totes, el tribunal va dictaminar cautelars. Addicional­ment, hi ha dotze escoles més amb sentència ferma i que apliquen el 25%. “El gabinet jurídic està acabant d’analitzar el procedimen­t per anul·lar la mesura”, va assenyalar Gomà.

A més a més, també queden pendents altres procedimen­ts com les demandes contra els projectes lingüístic­s per l’exclusió del castellà com a llengua vehicular. Dimarts va transcendi­r la inadmissió del recurs de la Generalita­t al Suprem que, de facto, anul·la els projectes lingüístic­s de l’escola Bogatell i Josefina Ibáñez (Abrera). “Els temps de la justícia són lents, i fa els seus pronunciam­ents anys després”, va dir Gomà. I va considerar que la decisió del tribunal no pot tenir efecte per l’existència de nova normativa. ●

Un altra agressió en ‘manada’ sacseja Còrdova: ingressen a la presó tres homes de 18, 35 i 42 anys

42 anys, acusats de violar de manera grupal a una jove de 18 anys. Tot ells són de nacionalit­at espanyola.

Els fets van passar la setmana passada a la capital cordovesa i la jove va anar a denunciar a una comissaria de la Policia Nacional. Els agents van iniciar la investigac­ió i van detenir els tres homes. Després d’acabar les diligèncie­s i passar la nit als calabossos, els acusats van passar a disposició del jutge en funcions de guàrdia, que va ordenar per a tots tres presó provisiona­l, comunicada i sense fiança. ●

 ?? Xaèinr Cnrènra ?? L’escola Turó del Drac, a Canet
Xaèinr Cnrènra L’escola Turó del Drac, a Canet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain