La Vanguardia (Català-1ª edició)

“És ben bord, és ben bord!”

- Julià Guillamon

La setmana passada us vaig parlar de les bateiaies, una paraula que no he trobat en cap diccionari i que he descobert gràcies al blog L’Arbuciari que, des de fa anys, publica Núria Tort Roca amb un recull de paraules i expression­s de la vall d’Arbúcies. Em va fer molta il·lusió perquè, de petit, havia anat a collir bateiaies. Jo venia del Poblenou de Barcelona i els costums d’un poble de pagesos i bosquerols em venien molt de nou. Els primers anys, que encara no em feien ajudar a l’hostal, corria tot el dia pel carrer. Podia ser que estiguéssi­m jugant a bales amb els meus amics Pepe Gallo, Jaume Enrich i Joan de cal Matxo. Aleshores començaven a repicar les campanes. Els meus amics distingien el toc immediatam­ent: un bateig! Sortíem correvents carrer del Vern avall fins a la plaça. L’església de Sant Quirze i Santa Julita era un edifici molt estrany. L’església antiga, que tenia un aire pagès, va cremar quan la guerra, i la van reconstrui­r en un estil indefinit que, un client de casa, deia que era colonial. Hi havia una escala, protegida per una barana amb una bola, on la canalla ens asseiem a bestiejar, com si muntéssim a cavall. Des d’aquella barana el padrí llençava les bateiaies, que en la meva època eren confits del tipus peladilla, que anaven associats sempre amb els bateigs: una ametlla coberta d’una capa fina de sucre, acolorida amb tons suaus: rosa, blau cel o verd –també n’hi havia de blanques–. Tenien un simbolisme clar: el confit representa­va la felicitat del bateig o del casament, l’ametlla era la llavor d’una nova vida. És una llaminadur­a que ve de l’època dels romans. Com que el terra ja era emporlanat, les peladilles que llençava el padrí s’esberlaven i es veia l’ametlla de dintre. També, de vegades, llençaven diners, suposo que eren monedes de dos rals (50 cèntims) o de pesseta.

En l’acte de tirar i collir bateiaies hi havia un sentit

El padrí mudat i encorbatat, amb el coll moreno del sol, semblava un Cèsar de masoveria

de la vida col·lectiva que s’ha perdut. El padrí mudat i encorbatat, amb el coll moreno del sol, apareixia a l’escala de l’església com un Cèsar de masoveria. A continuaci­ó, es formava una comitiva fins a la casa del nounat. En aquella època, els nens ja començaven a tenir de tot (en unes proporcion­s insignific­ants, comparat amb el que ha vingut després). El costum havia perdut una part de la raó de ser, però es mantenia pel que tenia d’escenogràf­ic. De vegades –com tot, als pobles– podia derivar cap a la broma gruixuda. Si les bateiaies eren escasses, m’explica Núria Tort Roca, la canalla cridava: “És ben bord, és ben bord!” És a dir: el pare no és el pare de la criatura. Bufa.

Penso quin devia ser el primer dia que una de les mares del carrer devia sentir les campanes i va avisar el nano, que feia l’orni: “Un bateig!”. I el nano va replicar “mamaaa”. Volia dir: “Ja som grans per a bateiaies”. Aquell dia es va trencar una rodeta en l’engranatge de la petita societat que és la vida d’un poble que mai més no ha tornat a girar.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain