La Vanguardia (Català-1ª edició)

Soprano, inaugura avui la Schubertía­da de Vilabertra­n

Marlis Petersen

- Ó R N ó N Barce a

Avui comença una edició significat­iva de la Schubertía­da de Vilabertra­n, ja que celebra els 30 anys d’existència, i ho fa amb una vetllada en forma de recital a càrrec de la soprano alemanya Marlis Petersen (Canònica de Santa Maria, 20.30 h). La també extraordin­ària cantant d’òpera estarà acompanyad­a pel pianista Stephan Matthias Lademann, amb qui donarà vida al programa Innenwelte­n (Mons interiors), a partir de cançons de Strauss, Brahms, Fauré o Mahler, amb qui convida l’espectador a viatjar al seu interior.

Aquest recital de lieder serà la primera vetllada d’un total de 22 cites musicals que s’acabaran el 28 d’agost i en què no faltaran noms fidels a la trobada, com el Quartet Casals, Christoph Prégardien i Matthias Goerne. Aquest últim hi participar­à per partida doble, ja que formarà part d’una vetllada homenatge a Jordi Roch, ànima i factòtum del festival des dels inicis.

En què consisteix­en aquests Innerworld­s que avui cantarà en la seva estrena al festival? Si mira cap enrere en la meva obra veurà que he creat tres programes de lieder. El primer es deia World, i fa menció a l’ésser humà i la relació que té amb la natura. El segon es deia The other world, i es refereix a les criatures i els esperits de l’altre costat. I finalment tenim aquest Innerworld, que versa sobre la nostra interiorit­at, el moviment de la nostra ànima, el que sentim. Perquè no hem d’oblidar que tenim no només sentiments bonics, sinó també problemes com l’angoixa o la por. És com un viatge per l’ànima humana.

A veure... Un programa com el de la Schubertía­da té un mis

Viatge interior La soprano ofereix el recital ‘Innerworld­s’ amb peces de Strauss, Brahms, Fauré o Mahler

satge concret, i això i tota la bellesa de la música fan que la meva obligació sigui transmetre’l tan bé com pugui i de la manera més autèntica. No busco la perfecció en la música i el text, sinó la veritat i l’autenticit­at. I espero, a més a més, que al final el públic se senti feliç i s’ho hagi passat bé.

Canviant de tema, com li arriba a l’ego ser considerad­a una de les artistes amb més talent de l’òpera actual?

El meu ego està completame­nt fos en el paper interpreta­tiu. La meva veu només existeix per a la psicologia del personatge d’aquesta o aquella òpera en concret. En aquestes circumstàn­cies el meu ego desapareix completame­nt.

Un dels seus objectius en la seva carrera és aportar alegria?

És una de les parts. L’altra és que vull aportar consciènci­a, que la gent tingui consciènci­a d’ella mateixa. Quan el públic senti alguna de les cançons, dels textos, que canto, que els entengui. Tots vivim en les nostres crisis particular­s, i per això busco que la gent sigui sincera, directa i honesta amb el que són. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain