La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pla energètic comença a les oficines, però en queden fora comerços i bars

El Corte Inglés, Mango i Mercadona prioritzen la legislació laboral i mantenen els 25 graus

- Portroo Magallón Maite gutiérrez

“Nosaltres vam començar dilluns a moderar la temperatur­a, però la mantindrem entre els 25 i els 27 graus, perquè ens movem molt”, explicava ahir Berta Roig, treballado­ra d’una boutique de moda a Barcelona. Els dubtes sobre l’aplicació de les mesures d’estalvi energètic que van entrar en vigor ahir van ser una constant, especialme­nt a les empreses mitjanes i petites.

I la veritat és que tindran poc impacte més enllà de les oficines. La majoria de comerços i la restauraci­ó prioritzen la legislació sobre riscos laborals i mantindran l’aire condiciona­t per sota dels 27 graus. Grans cadenes com ara El Corte Inglés, Mercadona i Mango consideren que no els és d’aplicació la limitació de la refrigerac­ió a 27 graus a les seves botigues, perquè el fet de tenir treballado­rs que exerceixen una tasca lleugera (no sedentària) fa que hagin d’estar a 25 graus. El decret de mesures sobre estalvi energètic preveu que els llindars de temperatur­a es puguin ajustar a la llei de seguretat i salut laboral, i així ho han interpreta­t aquestes empreses. Només en zones com ara atenció al client o altres àrees –administra­ció–, on els treballado­rs estiguin asseguts, s’aplicaran els 27 graus. A l’hivern sí que mantindran la temperatur­a a 19 graus màxim. Els dependents d’El Corte Inglés de plaça Catalunya confirmave­n que el termòstat dels grans magatzems estava a 25 graus a la zona de botigues. “Ahir el teníem a 24 graus, i fa uns anys a 21 graus”, afirmava una treballado­ra veterana de la zona de perfumeria. En canvi, a les diferents botigues del gegant Inditex, els treballado­rs assegurave­n dimecres que la temperatur­a estava fixada a 27 graus. “Hem apujat la temperatur­a avui per les noves mesures d’estalvi energètic”, assegurava un dependent del Zara del passeig de Gràcia. Fonts de l’empresa es van limitar a dir que s’aplica “la normativa energètica i ambiental vigent de manera estricta”. Des de l’Associació de Comerciant­s del Passeig de Gràcia han lamentat la “insegureta­t i la confusió” que els genera el decret. “El llindar de temperatur­a és interpreta­ble i no tenen en compte les caracterís­tiques climàtique­s de la ciutat on s’ubiquen els comerços”, subratllav­a Lluís Sans, propietari de l’emblemàtic­a Santa Eulalia, a l’artèria barcelonin­a. “Nosaltres ja fa temps que tenim la temperatur­a a 25 graus a l’estiu, però realment desconec si l’hem d’apujar”, afegia. Uns pocs metres més lluny, als hotels Majestic i Mandarin, l’aire condiciona­t marcava 27 graus, però només a la recepció i altres zones comunes. Com el comerç, els hotels amb prou feines notaran la mesura, perquè les habitacion­s on s’allotgen els hostes i la zona de restauraci­ó queden al marge. De fet, en les desenes de restaurant­s ubicats al cor comercial de Barcelona, amoïna més que els comerços hagin d’apagar aparadors a les deu de la nit. “Els carrers es veuran més tristos, vindran menys clients a sopar”, repetien restaurado­rs consultats. Els empresaris madrilenys apuntaven precisamen­t a aquest problema ahir i han sol·licitat una reunió amb la ministra d’Indústria i Comerç, Reyes Maroto, per abordar-lo.

L’aplicació de la nova normativa sí que és més evident quan es fan feines sedentàrie­s a les oficines. Els grans bancs, com ara CaixaBank o Banc Sabadell, van assegurar que havien enviat instruccio­ns perquè tant a les oficines com als serveis centrals la temperatur­a sigui de 27 graus. Tot i això, una treballado­ra d’una oficina de Barcelona va explicar ahir que no havia rebut cap comunicaci­ó, perquè el cap d’àrea estava de vacances i mantenien el termòstat invariable.

On s’espera que hi hagi més compliment de la norma és en l’apagat dels llums dels aparadors a partir de les deu de la nit. Alguns bancs ja van començar a aplicar la normativa dimarts. CaixaBank, per exemple, preveu apagar tots els rètols, tret del que indica l’existència d’un caixer automàtic. Alina Lazaroui, treballado­ra d’una empresa de lloguer de cotxes, va explicar que aquesta setmana ja ha

Gran distribuci­ó i comerç apliquen de manera majoritàri­a la normativa de prevenció de riscos

Els bancs donen instruccio­ns a la seva xarxa d’oficines perquè apugin el termòstat fins als 27 graus

 ?? ?? Els clients que entraven ahir a El Corte Inglés de plaça Catalunya es trobaven una temperatur­a de 25 graus
Els clients que entraven ahir a El Corte Inglés de plaça Catalunya es trobaven una temperatur­a de 25 graus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain