La Vanguardia (Català-1ª edició)

La inflació dels EUA es modera al juliol gràcies a la baixada de la gasolina

Els preus pugen un 8,5%, després del rècord d’un 9,1% a què van arribar al juny

- Francesc Peirón

L’índex de preus va créixer als Estats Units a un ritme interanual d’un 8,5% al juliol, encara molt alt, però suposa una esperança per als ciutadans del país. Aquest nou índex està per sota del que s’havia pronostica­t (8,7%) i ha caigut més de mig punt respecte al juny, quan va arribar a un 9,1%, el màxim en més de quatre dècades.

La baixada a l’índex de preus de consum reflecteix una caiguda del cost de la gasolina, avui a quatre dòlars el galó (3,78 litres), quan al juny estava en un dòlar per sobre, i a l’atenuació dels problemes a la cadena d’aprovision­ament.

El Dow Jones va arrencar de sortida amb un augment de 400 punts per aquest informe, més suau del que s’esperava. La dada també va donar ales a les borses europees. L’Ibex espanyol va tancar amb una pujada d’un 0,49%.

Els economiste­s havien predit que els preus al juliol, de mes en mes, pujarien un 0,2%, per sota d’un 1,3% precedent, però es van mantenir plans, segons l’oficina d’estadístiq­ues del Departamen­t de Treball, fet que significa que, si bé no van baixar, el creixement mitjà va ser de zero. El valor d’un 8,5% anualitzat, encara que sigui excessiu, es va veure com una prova que es va tocar sostre al juny.

De mes en mes, l’índex va quedar igual pel declivi d’un 4,6% en energia, amb la gasolina, que va caure en un 7,7%. Però hi va haver un increment en alimentaci­ó, i un 0,5% en habitatge. Tret dels elements volàtils, com ara l’alimentaci­ó i l’energia, el nucli de l’índex va créixer en un 5,9% anualitzat, o en un 0,3% mensual, comparat amb les esti

Els preus de l’alimentaci­ó es mantenen alts, amb un augment d’un 10,9%

macions d’un 6,1% i d’un 0,5%.

Tot i això, la pressió inflacioni­sta es manté. La pujada de l’alimentaci­ó arriba a un 10,9% en el còmput de dotze mesos, el ritme més ràpid des del maig del 1979. Fins i tot amb la caiguda mensual en energia, l’electricit­at va pujar un 1,6%, cosa que suposa un 15,2% respecte al 2021. L’índex d’energia va pujar

Taxa interanual, en percentatg­e 9

8 7 6 5 4 3 2 1 0

La inflació dels EUA

-1

FONT: un 33% respecte al 2021.

Però les noves dades indiquen un refredamen­t dels preus, reflex de l’agressiva política de la Reserva Federal (Fed) amb la pujada trepidant dels tipus d’interès per domar l’encariment.

L’elevada inflació és el resultat d’un ràpid creixement després de sortir del confinamen­t de la pandèmia, en part incentivad­a pels baixos tipus d’interès.

Així que van veure que l’encariment no s’acomodava a les seves previsions, la Fed va començar aquest any a apujar els tipus, amb l’objectiu de refrescar un mercat laboral calent, alentir la demanda i frenar la inflació, però mirant de no provocar una recessió. La Fed va incrementa­r el preu del diner a les últimes reunions, amb especial èmfasi al juny i al juliol (0,75% cada vegada), i té previst incrementa­r-lo altre cop al setembre.

Malgrat aquests esforços, l’economia es va contreure entre l’abril i el juny, fet que fa causar el segon retrocés trimestral consecutiu, de manera que es considera una recessió tècnica. Tot i això, la Casa Blanca i el president de la Fed, Jerome Powell, afirmen que no es pot parlar de recessió.

“Encara existeix un problema amb la inflació dels serveis, que està impulsada per la falta d’habitatge i de mà d’obra”, va assenyalar Aneta Markowska, economista en cap a Jeffries, a la CNBC. ●

 ?? KEVIN LAMAR  E ! Re"#er$ ?? El president dels Estats Units, Joe Biden, ahir a la Casa Blanca
KEVIN LAMAR E ! Re"#er$ El president dels Estats Units, Joe Biden, ahir a la Casa Blanca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain