La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estiu amb més meduses i fins a la tardor per l’augment de la temperatur­a del mar

“Ara en tenim abans i més temps”, alerta l’investigad­or Josep-Maria Gili

- Antonio Cerrillo AMANDA RODRÍGUEZ

“La proliferac­ió de meduses continua creixent a la Mediterràn­ia”, sentencia Josep-Maria Gili, biòleg marí i professor d’investigac­ió de l’Institut de Cièncias del Mar del CSIC de Barcelona. L’escalfamen­t més gran de les aigües està sent clau. La gran novetat ara és que l’arribada al litoral de les espècies costaneres de meduses no només es produeix a l’estiu, sinó que la “proliferac­ió dura ara més temps”, afegeix l’investigad­or.

Espècies de meduses que abans apareixien a les platges a finals de juny o principis de juliol ara ja hi són presents al mes de maig. I, de la mateixa manera, “espècies que abans desapareix­ien a finals d’agost o principis de setembre ara les tenim fins a finals de novembre”, afegeix Gili. L’Ajuntament de Castelldef­els és un dels molts que aquest any han donat l’alerta.

La falta de depredador­s és la causa fonamental de l’augment de meduses (gairebé tots els peixos mengen meduses), però cada vegada cobra més rellevànci­a “l’increment de la temperatur­a de l’aigua, la persistènc­ia o el fet que els estius ara són més llargs”, afegeix Gili. Tot indica que el major escalfamen­t de les aigües dona com a resultat una activació també més gran del cicle vital de les espècies de meduses de costa, que tenen una fase de pòlip fixat al substrat submarí, de manera que quan reben un senyal de canvi de temperatur­a activen la reproducci­ó sexual (cada pòlip dona lloc a desenes de meduses).

“Creiem que el que està passant és que, amb l’increment de la temperatur­a i la persistènc­ia, aquests pòlips no només no es reprodueix­en una vegada sinó diverses vegades”, afegeix Gili. El resultat és que “tenim meduses abans i durant més temps, malgrat que són de diferents generacion­s”.

Tot i això, l’espècie més freqüent és la medusa luminescen­t ( Pelagia noctiluca), que és oceànica, causant de gairebé un 90% de les incidèncie­s de la platja. Té tentacles molt llargs i fins; i, encara que es trenquin, piquen. Viuen a mar obert però és arrossegad­a en determinad­es condicions. I, precisamen­t, la falta de pluges i de cabals arrossegat­s des de terra en direcció al mar (que refreden les aigües costaneres) fa que totes les masses d’aigua marines siguin més homogènies, cosa que n’afavoreix l’aproximaci­ó a la costa.

Ainara Ballestero­s, investigad­e l’Escola de Ciències de la Terra i Planetàrie­s de Curtin, recorda que aquesta teoria ha estat present durant dècades, però fins ara hi havia poques proves sòlides per donar-hi suport. “Examinant diminuts cristalls del mineral zircó en roques del crató de Pilbara, a Austràlia Occidental, que representa el vestigi més ben conservat de l’antiga escorça terrestre, vam trobar proves d’aquests impactes de meteorits gegants”, assegura Johnson.

“L’estudi de la composició dels isòtops d’oxigen en aquests cristalls de zircó va revelar un procés dora de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, adverteix que les picadures de meduses no suposen, en principi, un risc sanitari, però el dany pot dependre de la sensibilit­at de la pell, de si la persona és al·lèrgica o de la reiteració.El senyal que deixa sol ser un edema o una vermellor, però en condicions normals la sensació de coïssor no dura més d’una hora.

Davant una picada, Ballestede­scendent que va començar amb la fusió de roques a prop de la superfície i va progressar a més profundita­t, fet que coincideix amb l’efecte geològic dels impactes de meteorits gegants”, afegeix. “La nostra investigac­ió proros llança com a primera recomanaci­ó retirar qualsevol teixit de medusa que hagués quedat sobre la pell (rascant amb una targeta de crèdit, apunta); després, rentar la zona afectada amb abundant aigua de mar; i finalment, aplicar fred durant 15 minuts en lapses de 3 minuts amb 2 minuts de descans.

L’experta recomana anar al centre de salut en cas que el dolor persisteix­i. Aquesta investigad­ora destaca que el dany només es cura amb vinagre si la picada ha estat per una cubomedusa. “Abans, en els protocols, es recomanava aplicar bicarbonat, però s’ha estat eliminat definitiva­ment dels protocols ”, assenyala.

D’altra banda, la gestió de l’emergència a la platja és fonamental per evitar o prevenir les picades de meduses a l’estiu.“És important que els socorriste­s estiguin formats i sàpiguen identifica­r el tipus de medusa que ha provocat la picada a un banyista per poder guarir-la adequadame­nt”, justifica Macarena Marambio, experta en meduses i investigad­ora de l’Institut de Ciències del Mar.

En aquest sentit, “si a la zona de bany hi ha presència d’una espècie urticant, s’ha de donar una alerta immediata a l’usuari”, suggereix Marambio.

En aquests casos, s’utilitza la bandera groga o la vermella si hi hagués més avisos del normal per picades de medusa. L’experta posa el focus en el fet que “de vegades no s’aprecien les meduses perquè no arriben senceres a la platja però els trossos de tentacles i les cèl·lules tòxiques provoquen igualment la picada”. ●

L’escalfamen­t de la Mediterràn­ia provoca una taxa més alta de reproducci­ó

porciona la primera prova sòlida que els processos que finalment van formar els continents van començar amb impactes de meteorits gegants, semblants als responsabl­es de l’extinció dels dinosaures, però que van passar milers de milions d’anys abans”, explica el científic.

Comprendre la formació i l’evolució actual dels continents de la Terra és crucial, ja que aquestes masses terrestres acullen la major part de la biomassa del planeta, tots els humans i gairebé tots els dipòsits minerals importants. ●

Les proves s’han trobat examinant cristalls diminuts del mineral zircó a Austràlia Occidental

 ?? Agèg cièes / NORc MEcIA ?? Meduses en una platja de Portlligat, a Cadaqués
Agèg cièes / NORc MEcIA Meduses en una platja de Portlligat, a Cadaqués

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain