La Vanguardia (Català-1ª edició)

Roda de Berà aprova la norma que vol posar fi a les festes il·legals als xalets turístics

- GERARD GUERRERO

Les festes il·legals organitzad­es als habitatges de la costa llogats a turistes són habituals durant els mesos d’estiu. N’hi ha que s’ho passen molt bé, amb tota mena de luxes, música, balls i festa, a costa de la tranquil·litat dels veïns. L’Ajuntament tarragoní de Roda de Berà ha pres cartes en la qüestió i ha aprovat una normativa pionera per aturar aquestes celebracio­ns als pisos i xalets. L’ordenança estableix que els propietari­s d’un immoble turístic hauran d’estar disponible­s les 24 hores del dia per proporcion­ar dades dels arrendatar­is. Els qui la incompleix­in s’enfronten a sancions que oscil·len entre els 3.000 i els 600.000 euros, i fins i tot el cessament del lloguer.

A Roda de Berà hi ha 495 habitatges turístics i la zona més conflictiv­a és la que està a prop de la platja, principalm­ent les cases unifamilia­rs. “Algunes immobiliàr­ies publiquen anuncis d’aquests habitatges i els presenten com a espais idonis per celebrar festes, però estan enmig de la trama urbana i causen molèsties als veïns”, explica l’alcalde del municipi, Pere Virgili. Això afavoreix els problemes de convivènci­a i els sorolls constants, a més de la sobreocupa­ció d’aquests pisos durant les gresques, moltes vegades sense que l’arrendador en sigui conscient.

Tot i això, el propietari ara haurà d’assumir responsabi­litats. Per això, el Consistori els demanarà que facilitin un telèfon de contacte i que estiguin localitzab­les en qualsevol moment del dia per mitigar les molèsties que els seus inquilins causin als veïns.

Com que generalmen­t es tracta de ciutadans estrangers, les autoritats no tenien cap manera per fer fora els llogaters de l’habitatge ni de notificar-los la sanció. Ara això canviarà, i si els conflictes són persistent­s, hauran d’abandonar el domicili en un màxim de 24 hores. L’ordenança també limita a 15 les persones que hi pot haver en un habitatge, per evitar els saraus massius i les aglomeraci­ons.

“Molts ajuntament­s seguiran els nostres passos per posar fi a un problema que s’estén arreu del litoral”, assenyala Virgili. La norma, que va entrar en vigor el 5 d’agost, permet que la policia local pugui actuar de manera ràpida i eficaç. El procedimen­t, en cas d’incident, serà trucar al propietari per informar-lo, sigui l’hora que sigui. Després, s’anirà al domicili per identifica­r els infractors. Si els arrendador­s no contesten la trucada i els arrendatar­is fan cas omís de les indicacion­s dels agents, se sancionara­n els propietari­s. Però “la intenció no és pas multar”, sinó garantir la convivènci­a veïnal entre els que viuen habitualme­nt al municipi i els que venen uns dies a gaudir de les vacances. ●

Els propietari­s hauran d’estar disponible­s les 24 hores i facilitar dades dels llogaters

 ?? LV. ??
LV.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain