La Vanguardia (Català-1ª edició)

Adeu al ball de tècnics

Els quatre equips Champions continuen amb el mateix entrenador, Simeone amplia la seva llegenda i Ernesto Valverde torna al seu Athletic

- Carlos Novo

La nova temporada a Primera no presenta canvis rellevants a les principals banquetes. I això no deixa de ser innovador, perquè l’estabilita­t no sol ser habitual en aquest àmbit. Els quatre equips que disputen la Champions –Reial Madrid, Barcelona, Atlètic i Sevilla– repeteixen amb l’entrenador amb qui van acabar la temporada passada i només dos tècnics estrenen el càrrec: Genaro Gattuso al convuls València de Peter Lim i Diego Martínez a l’Espanyol.

El cas més peculiar és el de Diego Simeone, que dirigeix l’Atlètic des del 23 de desembre del 2011 i és l’entrenador actualment més longeu de la la Lliga, a més del més exitós del club matalasser, amb vuit títols, entre els quals dues Lligues, una Copa i dues Europa League. Al santoral blanc-i-vermell

ENTRENA OR

només supera el Cholo Luis Aragonés, que va dirigir l’equip en 612 partits al llarg de quinze temporades, però no seguides. Diego Simeone suma fins ara 578 matxs i tot indica que aquesta temporada superarà Luis, a qui ja avantatja en títols. Aragonés en va aconseguir sis.

Un altre cas que curiós és el d’Ernesto Valverde, que torna a les banquetes (que no ocupava des del cessament al Barcelona) per dirigir per tercera vegada l’Athletic, on Marcelino García Toral ha deixat un bon record.

Exitosa ha estat fins ara la tornada de Carlo Ancelotti al Reial Madrid, que en la seva primera temporada del seu segon període al Bernabeu va aixecar Lliga i Champions (en el primer va guanyar Copa i Champions) per convertir-se així en el primer entrenador que guanya en les cinc granes lligues europees: Espanya, Itàlia, Anglaterra, França i Alemanya. Ancelotti també és l’entrenador més veterà que guanya una Lliga a Espanya, amb 62 anys, i supera els 60 amb què la va guanyar Fabio Capello també al Madrid.

Al Barça Xavi Hernández començarà la primera temporada completa després d’arribar el novembre del 2021 en substituci­ó de Ronald Koeman. El de Terrassa té el repte de tornar la competitiv­itat a un equip que no va guanyar res la temporada passada i que suma dos anys sense el títol de Lliga i set sense el de la Champions.

Simeone sumarà dotze temporades a l’Atlètic i Gattuso i Diego Martínez són els nouvinguts

També se li exigirà molt a Julen Lopetegui, que afronta la quarta temporada al Pizjuán i al qual ja se li demana algun títol. Després de guanyar sis vegades l’Europa League, el Sevilla té l’obligació de brillar a la Champions, una competició en la qual no acaba de fer un pas endavant.

Unay Emery i Manuel Pellegrini, la tercera temporada per a cada un al Vila-real i el Betis, estan en una situació semblant a la de Lopetegui. Se’ls exigeixen resultats conformes a la qualitat de les plantilles. A Míchel a l’acabat d’ascendir Girona i a Diego Martínez, que debuta a l’Espanyol, només se’ls demana una temporada sense sobresalts i sense patiments en la lluita per la permanènci­a. ●

 ?? ED SYKES / Reuters ?? Ernesto Valverde torna a l’Athletic després d’un temps allunyat de les banquetes
ED SYKES / Reuters Ernesto Valverde torna a l’Athletic després d’un temps allunyat de les banquetes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain