La Vanguardia (Català-1ª edició)

La tradició popular atreu els turistes

-

per confeccion­ar els decorats.

“Celebrar una festa local és perfectame­nt compatible amb el fet que vinguin turistes de visita –diu Laura Martorell, de l’associació de Verdi del Mig, mentre enllesteix els detalls d’un decorat–, però volem que siguin festes tranquil·les i respectuos­es. Molts estrangers venen a ajudar-nos i els convidem a participar en aquest sarau. Feliços de gaudir-ne, com més millor... Però també exigim buidar els carrers d’actes incívics, sorolls de matinada i gamberros. Sobretot demanem això, seny i respecte”.

Caldrà veure com es comporta la gent aquests dies, tot i que des de la fundació han preferit agafar-se seriosamen­t això de curar-se en salut. Una de les novetats d’aquest any és la contractac­ió d’un servei de vigilants que es dedicarà a custodiar els carrers guarnits, des del tancament fins a les vuit del matí. Aquests agents estaran en contacte amb les forces de seguretat perquè, en cas que algú sigui més viu que una daina i vulgui acarnissar-se amb els decorats, s’actuï de manera coordinada. Cal recordar que, les últimes festes en condicions normals, el 2019, part dels decorats de Llibertat es van incendiar deliberada­ment. L’incident va fer que tot el barri es mobilitzés contra els actes vandàlics, que ja havien patit més vegades i que molts veïns temen amb el frenesí d’aquest any.

Hi ha veus que fins i tot defensen començar el debat per repensar el model futur de les celebracio­ns. “La tradició queda reemplaçad­a per la gresca i els interessos comercials. Molts veïns se’n van del barri durant aquests dies perquè se senten envaïts”, sentencia Francesc Ruestes, de la Federació Barris de Gràcia. Toni Ramon, de l’associació de veïns de Vila de Gràcia, hi coincideix: “És innegable l’existència d’un problema que ha convertit les festes en un espectacle. És la mateixa desmesura de la Barcelona turística”.

La celebració durarà tota la setmana i recupera la vitalitat de què va ser privada en edicions anteriors. Dels 24 carrers guarnits el 2021, aquest any només desapareix el de Maspons, pels pocs veïns disposats a col·laboviatge rar, però que “esperen reincorpor­ar aviat a la família de la festa”, diu López. A més, les celebracio­ns tenen vuit espais diferents, on es concentrar­à el gruix de les activitats, amb els dos centrals situats a la plaça de Joanic i a la de Manuel Torrente com a llocs destacats.

A la primera, el públic pot gaudir d’una zona dedicada a les arts escèniques, amb mostres de dansa tradiciona­l i contemporà­nia, així com altres espectacle­s de màgia, circ i teatre. A la de Manuel Torrente hi ha un espai gastronòmi­c que ofereix, en un ambient més relaxat, experiènci­es culinàries arribades d’arreu del món. També hi ha atraccions als Jardinets de Gràcia, i a les populars plaça del Diamant i de la Virreina hi ha dues fires d’artesania.

Per primera vegada en dos anys, les festes de Gràcia comencen avui sense restriccio­ns per la covid. ●

Un dispositiu de vigilància patrullarà els carrers a la nit per custodiar els decorats

Alguns veïns reclamen canviar el model de festes pel gran volum de visitants

 ?? Xavi Jurio ?? Un home acabant algunes decoracion­s aèries al carrer Perla, que aquest any dedica el tema a la construcci­ó
Xavi Jurio Un home acabant algunes decoracion­s aèries al carrer Perla, que aquest any dedica el tema a la construcci­ó
 ?? Xavi Jurio ?? Tres joves enllestint els ornaments del representa­t al carrer Travessia de Sant Antoni
Xavi Jurio Tres joves enllestint els ornaments del representa­t al carrer Travessia de Sant Antoni

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain