La Vanguardia (Català-1ª edició)

A què espera la UE?

- Miquel Molina Director adjunt

Consumada la deserció britànica, la Unió Europea s’ha quedat sense universita­ts al top-10 de l’Academic Ranking of World Universiti­es, més conegut com el rànquing de Xangai. Vuit universita­ts dels EUA(ambHarvard­enelnúmero­1)encapçalen­una llista en què figuren també dues institucio­ns britànique­s: Cambridge (quarta) i Oxford (setena). Per trobar una universita­t de la UE cal baixar fins al lloc 16, on hi ha París-Saclay. En l’últim rànquing era la tretzena. Un any més, la Universita­t de Barcelona resisteix en el grup de les 150-200 millors del món. Si es té en compte la penúria econòmica que pateixen institucio­ns com aquesta respecte a les de la resta de països avançats, pot considerar-se un molt bon resultat, tal com s’apunta avui a la secció de Societat.

Però l’escassa rellevànci­a del sistema europeu, format per més de 5.000 centres superiors, és una tendència alarmant en el context de la competènci­a global amb els Estats Units i la Xina. Les universita­ts se situen a la cruïlla de les polítiques educatives, d’investigac­ió, d’innovació i d’acció contra la catàstrofe climàtica. Per això, la seva falta de lideratge és especialme­nt nociva en vista dels grans reptes pendents. Aquesta tendència negativa té un reflex en la competició per liderar el nou ordre digital. Europa, campiona mundial en la salvaguard­a dels drets individual­s, amb prou feines pot incidir en un món dominat per les empreses tecnològiq­ues americanes i pel gegant xinès. Amb l’amenaça molt real de convertir-se en una colònia digital, també arriba tard a la cursa per produir semiconduc­tors, un fet que projecta una ombra sinistra sobre el seu futur econòmic.

Tenen aquests mals remei? És cert que el cas de París-Saclay posa de manifest que les fusions que compten amb un clar suport de l’Administra­ció acaben donant fruits. Concebuda com una comunitat d’universita­ts, París-Saclay integra centres superiors i d’investigac­ió. També és veritat que s’està treballant, amb finançamen­t,percrearun Espai Europeu d’Investigac­ió i Innovació. Però el problema és que falta més determinac­ió. Al ritme actual, veurem publicats molts rànquings de Xangai en què la UE no traurà encara el cap.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain