La Vanguardia (Català-1ª edició)

La tardana bona ratxa de Biden

La Casa Blanca recorre fins i tot als mems per vendre els èxits del líder

- Feínandm Gaícía

Joe Biden apareix de cop i volta com un gran superheroi americà. No és broma. Fa dies que alguns dels seus estrategs el pinten ben bé així a través de missatges que han aconseguit viralitzar. Per això han llançat el personatge Dark Brandon, fantasiós alter ego del president que, a partir d’una caricatura de factura xinesa, capgira vells i insultants memes amb què la ultradreta trumpista va atacar el líder durant mesos.

“Dark Brandon ho està petant”, va tuitejar fa una setmana el sotssecret­ari de premsa de la Casa Blanca, Andrew Bates. La imatge mostrava Biden amb els ulls vermells i llampecs grocs en comptes de pupil·les. “La ximpleria ja t’ha durat prou, nen”, afegia el rètol inserit al muntatge, òbviament destinat a l’oposició. Senadors del partit, assessors presidenci­als i seguidors van publicar incomptabl­es missatges semblants. El motiu: l’enorme onada de satisfacci­ó demòcrata per la inesperada concatenac­ió d’èxits polítics de Biden, tant en el camp legislatiu com en l’econòmic o en el de la lluita antiterror­ista; tot plegat després d’un any i mig de greus ensopegade­s i dificultat­s, no totes superades.

La bona ratxa de Biden arriba en vigílies d’un nou curs polític que començarà amb la campanya de les eleccions legislativ­es a mig mandat del 8 de novembre. Mitjançant la renovació de tota la Cambra de Representa­nts i d’un terç del Senat, els comicis determinar­an el futur polític de Biden, ja que s’hi decidirà si els demòcrates mantenen l’avantatge parlamenta­ri que fa dos anys van aconseguir als dos òrgans del Parlament, amb una majoria folgada a la Cambra Baixa i ajustada al Senat.

Els últims sondejos donen un suport moderat als triomfalis­tes missatges dels assessors presidenci­als, ja que assenyalen una lleu però important remuntada als índexs d’aprovació del líder després de llargs mesos d’enfonsamen­t fins a percentatg­es inferiors al 40%.

El problema és que potser l’encara incipient recuperaci­ó arribi massa tard per donar a Biden i els seus la victòria que necessiten a les urnes. La campanya empresa amb els mems de Dark Brandon, amb una estètica pop molt actual, forma part d’una explotació d’èxits que la Casa Blanca es disposa a completar amb un vessant més seriós i tradiciona­l, a través d’una gira del governant i membres del seu equip que comprendrà 35 viatges en 23 estats.

Es tracta, abans que res, de promociona­r les crucials legislacio­ns aprovades els últims dies, entre les quals destaquen la llei de Reducció de la Inflació, amb plans d’inversió en energies verdes i millores en l’atenció mèdiques i la gestió tributària per imports de centenars de milers de dòlars, i la d’Innovació i Ciència, amb 52.000 milions per impulsar la fabricació de xips als Estats Units i, així ,competir millor amb la Xina.

La gran collita estiuenca del superheroi Biden es completa amb l’execució del líder d’AlQaida, des d’un dron a Kabul el 31 de juliol, i amb una contenció de la inflació –sis dècimes menys al juliol, fins al 8,5% interanual– que va tenir l’impacte més important en una baixada d’un 7,7% en el preu de la gasolina.

La consolidac­ió de la tendència a l’alça en la cotització política del president no només dependrà de la continuïta­t de les bones notícies en el terreny domèstic, sinó també de la gestió de sengles crisis amb Rússia i la Xina, totes dues d’amplis efectes econòmics. Més incert i complex es considera aquí l’impacte que per al governant pugui tenir la investigac­ió contra Donald Trump per greus delictes relacionat­s amb la troballa i confiscaci­ó a càrrec de l’FBI, a la seva residència de Florida, Mar-a-Lago, de documents secrets que hi retenia de manera il·lícita. D’entrada, l’escàndol ha tapat els èxits del president.

Però els entusiaste­s animadors que des de fa una setmana recreen la figura de Dark Bran

Estrategs del líder creen el superheroi Brandon/Biden a partir d’una caricatura xinesa i un insult trumpista

L’escàndol dels papers de Trump tapa els triomfs polítics i econòmics recents de Biden

don / Biden el veuen capaç de tot. I de moment han aconseguit que el que va començar com una sèrie d’atacs a la seva persona es transformi en una eina per millorar la seva imatge i procurar-li un aire més divertit.

La imatge del tal Brandon ha sortit de la sèrie de caricature­s que l’il·lustrador xinès Yang Quan li va dedicar dies després de la seva victòria a les eleccions presidenci­als del 2020. “El rei adormit ascendeix al tron, el diable ressuscita”, deia Yang al text que acompanyav­a uns dibuixos que perfilaven el polític com el nou i malvat rei de l’imperi del mal.

El nom del superheroi té un origen més curiós. L’octubre del 2021 una multitud que assistia a una cursa de cotxes al circuit Talladega Superspeed­way d’Alabama va prorrompre en crits de “Fote’t, Joe Biden!”. Una periodista que en aquell instant entrevista­va el guanyador de la competició, Brandon Brown, li va dir –no queda clar si de broma o perquè ho havia sentit malament–: “Ja sents la gent: ‘Vinga, Brandon!”, va dir. Des d’aleshores, els ultres van adoptar l’expressió com a insult en clau a Biden.

I ara Brandon se’n venja, presumeix de les seves conquestes i, amb els ulls de llampec, de vegades tapats per les ulleres de sol, apareix menjant-se un gelat, per exemple, mentre al fons una bomba llançada sota les seves ordres elimina el dolent més dolent de tots, Al-Zawahri, cap d’AlQaida. “Dark Brandon torna a atacar”. ●

 ?? ! ?? El president Biden passejant amb bicicleta diumenge a l’illa de Kiawah, a Carolina del Sud
! El president Biden passejant amb bicicleta diumenge a l’illa de Kiawah, a Carolina del Sud

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain