La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin vol vendre més armes als seus aliats després de provar-les a Ucraïna

Rússia ha estat el segon exportador d’armament entre el 2017 i el 2021

- MOSCOU

Vladímir Putin es va mostrar ahir pletòric i optimista a Kubinka, a prop de Moscou, on es feia una fira internacio­nal d’armament en què va presumir de les armes de l’exèrcit rus. Malgrat que alguns serveis occidental­s han assenyalat que Rússia ha revelat les seves febleses durant la guerra a Ucraïna, el president rus va prometre als seus aliats “les armes d’infanteria i vehicles blindats més moderns, passant per l’artilleria, l’aviació de combat o drons”.

Putin va justificar que les armes russes siguin apreciades al món per la qualitat, l’alta eficàcia i el fet que “s’han utilitzat en diferents ocasions en condicions de combat real”.

L’home fort del Kremlin va afirmar que Rússia “té molts aliats”, i va esmentar de manera expressa els “vincles de confiança” que manté en països d’Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica. “Són estats que no flaquegen davant una suposada hegemonia [dels Estats Units]. Els seus dirigents han demostrat un veritable caràcter viril”.

Putin també es va felicitar per la formació de milers de militars estrangers a Rússia, cosa que “obre grans perspectiv­es a considerar les nostres escoles com la seva alma mater”. Al final del discurs, el president rus va convidar els seus aliats a participar en maniobres militars a Moscou.

En aquest context, l’agència oficial nord-coreana va difondre també una carta de felicitaci­ó de Putin a Kim Jong-un amb motiu del 74è aniversari de l’alliberame­nt en què el primer instava Corea del Nord a estrènyer els lligams de cooperació amb Rússia.

Entre els anys 2017 i 2021, Rússia s’ha convertit en el segon exportador d’armament del món, on compta amb una quota de mercat d’un 19%, segons dades difoses per l’Institut d’Estocolm (Sipri). S’ha d’assenyalar que aquestes xifres han anat a la baixa els últims anys. Les sancions occidental­s contra Moscou amenacen ara de penalitzar les vendes pel bloqueig dels circuits logístics i financers.

Malgrat aquestes dificultat­s, el director de l’agència federal russa de cooperació en armament, Dmitri Txugaiev, va afirmar dilluns a l’agència RIA Novosti que Rússia havia firmat contractes d’armes per valor de 16.000 milions el 2022 i que tenia en cartera encàrrecs per valor de 57.000 milions.

Les declaracio­ns de Putin contrasten amb l’estratègia seguida per l’exèrcit rus a Ucraïna. En una primera fase, les tropes russes van entrar per les fronteres est, nord i sud amb l’objectiu de convergir en només uns dies a Kíiv. Tot i això, errors importants en el disseny logístic de l’operació i l’actuació de drons van deixar clavades les seves tropes sobre el terreny, en particular la columna de carros blindats que avançava des del nord cap a la capital ucraïnesa.

Després d’aquest contratemp­s, Rússia va concentrar les seves tropes a l’est del país amb la intenció de centrar els atacs a la regió est del Donbass. Ahir Putin va manifestar que les seves tropes avancen “pas a pas” en l’alliberame­nt d’aquesta regió. Fonts de la Defensa ucraïnesa van respondre que els atacs russos havien estat rebutjats en nombrosos punts.

En la guerra entaulada els últims mesos, Rússia ha exhibit una clara superiorit­at en artilleria a llarga distància i en control aeri. Tot i això, practica una guerra que descansa en el bombardeig sistemàtic de les zones residencia­ls, cosa que implica la destrucció absoluta de les ciutats que va prenent. Aquesta estratègia va ser seguida per l’exèrcit rus en la seva participac­ió al nord de Síria. ●

El president elogia el “caràcter viril” dels seus aliats a Àsia, l’Àfrica i Amèrica Llatina davant els EUA

 ?? PgVEL BEDNYAKOV 
 EFE ?? Vladímir Putin amb el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, ahir a Kubinka, a prop de Moscou
PgVEL BEDNYAKOV EFE Vladímir Putin amb el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, ahir a Kubinka, a prop de Moscou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain