La Vanguardia (Català-1ª edició)

França retira les tropes de Mali, avui en l’òrbita russa

L’Elisi diu que el compromís antigihadi­sta continua al Sahel

- REDACCIÓ

Ahir França va confirmar la sortida total de les seves tropes del territori de Mali, mesos després de la decisió presa pel president Emmanuel Macron de rearticula­r l’operació Barkhane fora del país africà després de nou anys de presència al seu territori.

“Avui a les 13 hores –hora local–, el darrer destacamen­t de la força Barkhane en territori malià ha travessat la frontera entre Mali i el Níger. Procedia de la plataforma operativa de Gao, transferid­a a les forces armades de Mali des d’aquest matí”, va indicar l’Estat Major de l’exèrcit francès en un comunicat.

La seu de la presidènci­a francesa va precisar en una nota paral·lela que, després d’haver constatat el 17 de febrer que les condicions polítiques i operaciona­ls no permetien continuar compromeso­s a Mali, França va decidir, juntament amb els seus socis africans i europeus, reagrupar el dispositiu fora del territori malià.

“França segueix compromesa, juntament amb tots els socis, al Sahel, al golf de Guinea i a la regió del llac Txad, amb l’estabilita­t i la lluita contra el terrorisme”, va afegir l’Elisi.

L’Estat Major va aclarir que la sortida dels seus soldats, un “desafiamen­t logístic militar molt important”, “ha estat superat en ordre i seguretat, i en total transparèn­cia i coordinaci­ó amb el conjunt dels socis”. “La profunda transforma­ció de l’operació Barkhane no es limita al final de la seva presència en territori malià (...), perquè els exèrcits francesos continuen lluitant contra el terrorisme al Sahel, en coordinaci­ó amb els nostres socis africans i internacio­nals”, va precisar.

El president Macron va lloar la capacitat de l’exèrcit per haver conclòs la sortida en el temps anunciat “sense aturar el combat contra els grups terroriste­s i alhora augmentant de manera contundent la contribuci­ó a la seguretat a l’est d’Europa”.

A l’operació Barkhane, que s’ha prolongat durant nou anys, hi han mort 59 soldats francesos, que han estat combatent contra grups terroriste­s islamistes juntament amb forces africanes i europees.

“França continuarà el combat contra el terrorisme i donarà suport als esforços polítics, civils i militars de la Comunitat Econòmica d’Estats de l’Àfrica Occidental i dels estats de la regió, en coordinaci­ó amb els nostres socis”, va afegir l’Elisi.

La retirada francesa cal interpreta­r-la tenint en compte la nova situació política a Mali, on la junta militar que governa rep el suport explícit i visible de Rússia. El propòsit de Moscou és desplaçar les potències que també tenen interessos a la regió, com els EUA, la UE i la Xina. Mali ha sortit de l’anomenat G-5, de què també formaven part la resta de països sahelians –Mauritània, el Níger, Burkina Faso i el Txad– amb l’objectiu de combatre les insurrecci­ons regionals.

Segons el Kremlin, l’exèrcit de Mali va rebre la setmana passada un nou lot d’armament de Rússia, compost per sis avions de combat i helicòpter­s, i el president Putin va prometre per telèfon al líder colpista, el coronel Assimi Goita, estendre l’ajuda militar cap a altres àmbits, com l’alimentari i l’energètic.

La setmana passada, un relleu de soldats alemanys de la missió de l’ONU a Mali, Minusma, no va poder aterrar-hi perquè els ho van prohibir, cosa que ha provocat la suspensió temporal de la participac­ió alemanya en la missió militar internacio­nal. ●

Alemanya va suspendre la missió militar a l’ONU quan va veure prohibit l’aterratge d’un relleu de tropes al país

 ?? Jeríse Delay / AP ?? Un grup de soldats francesos abandona Gao el 9 de juny
Jeríse Delay / AP Un grup de soldats francesos abandona Gao el 9 de juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain