La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més maniobres xineses pel viatge de congressis­tes dels EUA a Taiwan

Pequín qualifica de “sabotatge a la pau” la visita ahir de cinc parlamenta­ris

- TAIPEI / pequín

L’exèrcit xinès va reprendre ahir les maniobres militars davant de Taiwan en resposta a la visita de cinc congressis­tes dels Estats Units a l’illa, dotze dies després de la de la presidenta de la Cambra de Representa­nts dels EUA, Nancy Pelosi.

La delegació nord-americana tenia previst abandonar Taiwan ahir a la nit, després de passarhi 20 hores.

Els cinc legislador­s dels Estats Units, que es van entrevista­r amb la presidenta taiwanesa, Tsai Ing Wen, estaven encapçalat­s pel senador Ed Markey. Van arribar a la capital, Taipei, diumenge a última hora en una visita que no havia estat anunciada, sent el segon grup d’alt nivell que viatja a l’illa després de Nancy Pelosi, a començamen­ts d’agost. La presència de la tercera autoritat dels Estats Units va desencaden­ar diversos dies d’exercicis militars xinesos i va elevar com mai la tensió entre Pequín i Washington.

La unitat militar xinesa responsabl­e de la zona adjacent a Taiwan, el Comandamen­t Oriental de l’Exèrcit Popular d’Alliberame­nt, va dir que havia organitzat ahir exercicis de combat al mar i a l’espai aeri al voltant de Taiwan. Els exercicis van ser “una severa dissuasió perquè els Estats Units i Taiwan continuïn jugant amb trucs polítics i soscavant la pau i l’estabilita­t a l’estret de Taiwan”, va afegir la nota del Comandamen­t Oriental. El Ministeri de Defensa de la Xina va dir en un comunicat separat que el viatge dels parlamenta­ris infringia la sobirania i la integritat territoria­l de la Xina i “exposa plenament la veritable cara dels Estats Units com a aixafaguit­arres i sabotejado­r de la pau i l’estabilita­t a l’estret de Taiwan”.

Les maniobres van tenir lloc a prop de les illes Penghu, que són a l’estret de Taiwan i acullen una important base aèria taiwanesa, i es va mostrar un vídeo de prop de les illes pres per un avió de la força aèria xinesa. El Ministeri de Defensa de Taiwan va dir que 15 avions xinesos van tornar a travessar la línia mitjana de l’estret de Taiwan,

Taipei afirma que quinze avions xinesos van tornar a travessar ahir la línia mitjana de l’estret de Taiwan

barrera no oficial amb la Xina, i va afegir que condemnava les noves maniobres de la Xina i que les afrontaria “amb calma”.

La presidenta Tsai, reunida amb els congressis­tes nordameric­ans al seu despatx, va dir que els exercicis de la Xina havien afectat en bona part la pau i l’estabilita­t regionals.

“Estem cooperant estretamen­t amb els aliats internacio­nals per vigilar de prop la situació militar. Alhora, estem fent tot el possible perquè el món sàpiga que Taiwan està decidit a salvaguard­ar l’estabilita­t i l’statu quo a l’estret de Taiwan”, va dir en un vídeo facilitat per l’oficina presidenci­al.

Ed Markey, senador demòcrata per Massachuse­tts, va dir a Tsai que “tenim l’obligació moral” de fer tot el possible per evitar un conflicte innecessar­i. “Taiwan ha demostrat una increïble moderació i discreció en temps difícils”, va afegir. Els altres membres de la delegació eren la republican­a Aumua Amata Coleman Radewagen, delegada a la Cambra de Representa­ntes per Samoa, i els demòcrates John Garamendi i Alan Lowenthal, de Califòrnia, i Don Beyer, de Virgínia. ●

 ?? AP ?? La presidenta Tsai, en primer terme, reunida ahir amb els congressis­tes
AP La presidenta Tsai, en primer terme, reunida ahir amb els congressis­tes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain