La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rebaixa de tipus d’interès a la Xina

-

Sorpresa als centres econòmics mundials per la inesperada baixada dels tipus d’interès adoptada ahir pel Banc Central de la Xina. És una tendència inversa al que fan els grans bancs centrals occidental­s. A diferència del que passa a Europa i els Estats Units, la inflació a la Xina es manté per sota del 3%. Això permet a les autoritats monetàries de Pequín abaratir el preu del diner per intentar dinamitzar l’economia, que creix menys del previst, com a conseqüènc­ia de l’impacte negatiu que han tingut –i encara tenen– les dures restriccio­ns de la interacció social aplicades en el marc de la política sanitària de covid zero.

Amb la baixada de tipus d’interès, el Banc Central de la Xina també intenta alleujar els problemes que pateix el sector immobiliar­i. L’objectiu de dinamitzar la demanda interna, tant el consum com la inflació, es converteix també en prioritari pel temor que tenen les autoritats econòmique­s de Pequín que tant els Estats Units com Europa –els dos principals mercats que té– puguin caure en l’estagflaci­ó –inflació sense creixement econòmic–, ja que això afectaria greument les seves exportacio­ns.

La segona economia més gran del món va créixer el 4,8% interanual el segon trimestre, molt afectada per les restriccio­ns socials que va patir Xangai, la gran ciutat industrial del país, durant dos mesos. Això va provocar tancaments de fàbriques i bloquejos a les cadenes de subministr­aments, que també van afectar l’exportació, a causa de la paralitzac­ió del port, que és el més gran del planeta. Aquest bloqueig de les cadenes de subministr­aments va afectar també la resta del món i va causar un augment de costos que s’ha traslladat a Europa i els Estats Units en forma d’inflació. Les dades del juliol, que ajuden a entendre la decisió sorpresa del Banc Central de la Xina, confirmen una desacceler­ació progressiv­a de l’activitat, ja que s’ha reduït el ritme de creixement de la despesa de les llars i de la producció industrial.

El tipus d’interès de la taxa de refinançam­ent dels bancs s’ha fixat en el 2% a set dies, enfront del 2,10% anterior, mentre que a un any s’ha situat en el 2,75% enfront del 2,85%. Aquest descens del preu del diner reflecteix la preocupaci­ó de la Xina per la seva economia. Els mercats financers temen, però, que no serà suficient per dinamitzar l’activitat i que el creixement quedarà aquest any per sota del previst i se situarà en el 4% en el millor dels casos, un percentatg­e que per a la Xina és considerat molt baix. Això, a part dels problemes interns que li pugui ocasionar, afectarà també la resta de l’economia mundial. ●

El descens sorpresa del preu dels diners indica la preocupaci­ó per l’economia del país

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain