La Vanguardia (Català-1ª edició)

Val més que no surtis

- Begoña Gómez Urzaiz

Hi ha dones que aconseguei­xen quedar al marge de L’Avís fins molt tard. Passen els anys i elles, pel que sigui, no s’adonen que estan jugant amb les cartes marcades fins que, per exemple, entren al mercat laboral i algú les inclou en el grup de “les noies” o “les becàries”, tan gracioses, tan indistingi­bles.

Altres dones reporten que L’Avís definitiu no els arriba fins que tenen fills.

Que havien bastit relacions que els semblaven impecablem­ent igualitàri­es i en convertir-se en mares descobreix­en que la societat, les famílies, el departamen­t de recursos humans de la seva empresa, els anuncis d’Instagram, la veïna del cinquè i de vegades les seves pròpies parelles tenen expectativ­es molt diferents per a elles que per als homes que també han tingut fills.

Sospito que moltes adolescent­s podran datar amb prou precisió l’estiu del 2022 com aquell en què els va arribar L’Avís. Potser havia de ser aquest, el dels 13, el dels 14, el dels 15, el primer estiu en què els deixarien anar sense pares a les festes del seu poble, potser havien pactat que, aquesta vegada sí, anirien de nit a la discoteca, potser havien estalviat per a entrades de concerts. I arribat el moment s’han trobat que a totes les pors que genera la seva pròpia existència en un cos d’adolescent havien de sumar-n’hi una de nova i específica, el pànic al fet que algú s’acosti i els punxi amb una xeringa, com han denunciat ja més de dues-centes noies, segons l’últim recompte del Ministeri de l’Interior.

Val més que no surtis, val més que et quedis, els deuen haver dit a casa. No et separis dels teus cosins, ni se t’ocorri despistar-te. Per si els vasos amb tapa que havien introduït aquest any alguns locals nocturns com a part del protocol contra les agressions sexuals –és així com es produeixen la major part de les agressions per submissió química– no fossin prou depriments, el pànic de les punxades ha vingut a alertar les noies que surten al món que sempre hi haurà algú disposat a agullonar una llibertat que amb prou feines estaven estrenant. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain