La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tot el dia per davant

- Llucia Ramis

El silenci a primera hora –llaüts quiets– es reflecteix a la mar plana davant del puig de sant salvador. L’aigua llepa la sorra de la petita platja que hi ha vora el carrer, coberta de pinassa i caca de colom. De lluny, les veus de dues dones. més a prop, una porta en tancar-se (potser algú surt a córrer), l’espetec d’un pestell i un dringar de coberts en parar taula a la terrassa de l’apartament del costat. Fa olor de sal i de pi humit per la rosada i de cafè acabat de fer. Passa un cotxe i, al cap d’una estona, una al·lota amb bicicleta. Un avió travessa el cel cada cop més blau plastideco­r. Passa el camió de la neteja amb llums intermiten­ts i aquells tres raspalls que freguen l’asfalt.

i ara el cruixit d’una bossa de pa de motlle des d’una altra terrassa, i la musiqueta insolent d’un telèfon mòbil mentre el dia acaba de despertar-se amb la més petita de la família, uns minuts abans que els nebots venguin a cercar-me per passejar el ca. Els cans, en plural: també anam amb la cussa de la meva tia per un itinerari que ella repeteix cada matí de l’any perquè viu al port, i amb els dos chihuahues de la seva filla; som un ramat o una canilla. Passam per davant l’hotel on ara mateix només hi ha una persona que esmorza, i per davant del club de submarinis­me, on un grup ultima els preparatiu­s abans d’embarcar-se, passam per davant de restaurant­s tancats en aquestes hores i quina calor que fa, ja, quan no són ni les vuit i mitja.

aquest estiu hi ha molts coloms morts o moribunds, ningú no sap per què, i tres pins menys que l’estiu passat. Un el van talar perquè les arrels amenaçaven la integritat d’una piscina privada. sense voler i sense cura tallaren les arrels d’un altre que era en un passeig marítim durant les reformes

Aquest estiu hi ha molts coloms morts o moribunds i tres pins menys que l’estiu passat

d’una casa. El tercer se’l va carregar un hotel acabat d’obrir perquè treia les vistes a un penya-segat. En aquell hotel mai no hi ha clients. Els pins hi duien tota la vida i feien ombra.

Quan tornem, sentirem l’eco d’una taladrador­a que va començar unes obres fa tres mesos per aixecar uns pisos de luxe i va topar amb roca, cosa que dificulta la construcci­ó dels fonaments, i entorpeix i encareix les obres, que continuen endavant malgrat ser agost i encara topin amb roca. Després els nins esmorzaran amb els pares i els avis, i es prepararan per anar a la platja –crema factor cinquanta–, on la mar està quatre o cinc graus més calenta del que és habitual i tothom comenta que sembla brou i de vegades hi ha bandera vermella per bacteris i es prohibeix el bany durant unes hores.

Els nins crearan records força semblants en els nostres, el mateix paisatge, la mateixa despreocup­ació, el mateix tipus d’estiu sense pantalles ni connexió amb el món que hi ha més enllà del port. i nosaltres ens fixarem en els canvis, cada vegada més obvis, conscients de com són de fràgils la bellesa i la felicitat, i de com n’és d’important, protegir-les. amb la pau, això sí, que dona per vacances tenir tot el dia per davant. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain