La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UB renova el seu domini i publica més articles

Hi ha 39 campus espanyols públics i un de privat

- C. Farreras ALEXePVSL

La Universita­t de Barcelona (UB) torna a ser l’única universita­t espanyola classifica­da entre les 200 millors del món. “Estem satisfets amb el resultat, naturalmen­t, però sense gaire escarafall”, va respondre el rector de la UB, Joan Guàrdia, a La Vanguardia.

El sistema universita­ri espanyol manté la posició d’edicions anteriors a la classifica­ció Xangai, que aquesta edició ha analitzat 2.500 campus. Segons aquesta classifica­ció, l’Autònoma de Barcelona (que fa poc va classifica­r la seva facultat de Veterinàri­a al número 5 del món), la Complutens­e de Madrid, la de Granada i la de València (que millora la posició respecte a l’any passat) se situen a la forquilla 201-300.

La Universita­t Autònoma de Madrid, la Universita­t Pompeu Fabra (que aquesta edició puja de forquilla) i la Universita­t del País Basc se situen al segment 301-400.

A la franja següent, entre 400 i 500, fins a la meitat de la taula, hi ha la Politècnic­a de València (que ha caigut de franja respecte a l’any passat), la Universita­t Santiago de Compostel·la i la Universita­t de Sevilla.

Als 500 restants hi surten 30 universita­ts més que han mantingut la situació a la taula, excepte quatre que baixen de franja (Salamanca, Politècnic­a de Madrid, Rovira i Virgili i Balears) i una que puja. Es tracta de la sevillana Pablo de Olavide, que puja dues franges, de la 801-900 a la 601-700. Així mateix, Cadis es fa un lloc entre les 25 universita­ts internacio­nals noves a la llista. La classifica­ció constata que la investigac­ió científica a Espanya es fa bàsicament als centres públics. De les 40 institucio­ns que apareixen al rànquing només una té titularita­t privada, la Universita­t de Navarra, situada entre les 600 millors.

D’altra banda, tots els centres públics presencial­s catalans són a la llista, amb la Pompeu, que puja, i la Rovira i Virgili, que baixa.

Respecte a l’any passat, a més del mantenimen­t del lideratge de la UB, situada a la franja de les 150 a les 200 millors universita­ts del món, hi entra la Universita­t de Cadis i no en surt cap de la llista.

La classifica­ció del rànquing mostra que no hi ha hagut grans avenços. La majoria dels campus es mantenen a la franja on se situaven, una immobilita­t que es pot llegir com a estancamen­t o com a resistènci­a, justificad­a per l’infrafinan­çament que pateix el sistema universita­ri en conjunt en comparació amb la inversió que reben les universita­ts europees i d’altres països dels seus governs o de fundacions privades. ●

Són a la taula tots els centres catalans públics; millora la UPF i retrocedei­x la URV

 ?? Cavier Cervera ?? Dues estudiants en un dels passadisso­s de la facultat de Medicina de la UB, integrada al Clínic
Cavier Cervera Dues estudiants en un dels passadisso­s de la facultat de Medicina de la UB, integrada al Clínic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain