La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gràcia es desperta plena de grafitis contra els turistes

-

Les festes de Gràcia d’aquest any han reactivat el debat de fons sobre la massificac­ió dels visitants. “Si hi ha més turistes que veïns, són unes festes de barri?”, deia un grafiti en una paret. Com aquest en van aparèixer desenes ahir al matí, el primer dia de les festes. La de Gràcia és la festa major estiuenca per excel·lència de Barcelona i la seva fama atreu veïns i visitants. “Sempre hi ha alguna pintada, però aquest cap de setmana n’han aparegut desenes. Les netegen i tornen a pintar-les”, lamenta Juan Belmonte, del carrer Lluís Vives. L’Ajuntament ja en va eliminar aquests dies i a partir de demà intensific­arà el servei per buidar els carrers de Gràcia de grafitis. Les principals sospites indiquen que un únic grup de vàndals serien els encarregat­s d’estampar aquestes consignes per les parets del barri. / G. Guerrero peu del World Trade Center. Fins fa uns dies, al mateix punt del port, l’Open Arms Uno preparava la seva primera missió de rescat a la Mediterràn­ia.

El militar recorda un catamarà de passatgers, perquè el seu desenvolup­ament es basa en els vaixells que les drassanes australian­es Austal construeix­en per a navilieres comercials d’arreu del món. Aquestes els programen per unir ports en línies regulars en què la seva alta velocitat és apreciada i els fa molt competitiu­s. L’Armada dels Estats Units va estudiar amb interès les caracterís­tiques d’aquests vaixells i es va decidir per aplicar l’alta velocitat al mar a una sèrie de nous vaixells ràpids d’expedició.

El que visita aquests dies Barcelona, on, a més del descans de personal, s’espera un canvi de tripulació, és el setè dels encarregat­s pel Comando de Transport Marítim Militar, una organitzac­ió que coordina els vaixells de reabastame­nt i transport militar de l’Armada dels Estats Units. La seva missió és donar suport marítim a qualsevol altre exèrcit o a qualsevol de les agències governamen­tals del país que ho necessiti.

La caracterís­tica principal d’aquest catamarà és la velocitat sostinguda que pot mantenir: 45 nusos, que equival a 83 quilòmetre­s per hora, una xifra més que notable per a un vaixell que supera el centenar de metres d’eslora. La seva missió principal és el transport tàctic ràpid, i amb la seva tripulació, que és de 22 persones en circumstàn­cies normals, pot transporta­r 312 militars amb els seus equips complets durant quatre dies o portar-ne 104 durant 14 dies. A més, la bodega té la capacitat per a fins a 600 tones d’equips sobre rodes, que embarquen i desembarqu­en per la rampa de popa, semblant a la dels ferris, tot i que en aquest cas l’accés rodat està

La caracterís­tica principal de l’embarcació és l’alta velocitat sostinguda que pot mantenir

especialme­nt reforçat fins a les 100 tones per a pesos especials. També està reforçada la coberta superior, convertida en helisuperf­ície.

A dins, d’una manera bastant espartana si es compara amb les versions civils d’aquesta mena de vaixells, el Carson City pot acostar gairebé qualsevol port del món a unitats de la mida d’una companyia-tipus de l’Exèrcit o el Cos de Marines amb els seus vehicles, i també pot reconfigur­ar-se per convertir-se en transport de tropes per a un batalló d’infanteria. Actualment està en estudi que també exerceixin com a vaixells de patrulla en diferents parts del món o poder fer assalts amfibis amb algunes modificaci­ons.

Fa uns mesos, aquest mateix catamarà va estar desplegat al golf de Guinea, en una missió conjunta amb diversos països de la regió per garantir la seguretat en una de les àrees marítimes més volàtils del món vora el golf d’Aden i l’oceà Índic, davant de les costes de Somàlia. ●

 ?? t  r y AMNÉ ??
t r y AMNÉ
 ?? PAn
A      A
   P ?? El vaixell està amarrat al peu del World Trade Center
PAn A A P El vaixell està amarrat al peu del World Trade Center

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain