La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els afectats per l’incendi de Sant Adrià es queden al carrer

L’Ajuntament reuneix les companyies d’asseguranc­es per buscar solucions per a les famílies vulnerable­s

- Fede Cedó

“Ens podran torejar, però no fernos perdre la dignitat per reclamar els nostres drets”. Són els veïns del carrer Sant Joaquim afectats per l’incendi del 7 d’agost en un local ocupat. Fins ahir es van poder allotjar en albergs i pensions perquè les despeses les pagaven les companyies d’asseguranc­es, però els ajuts s’esgoten i no els ofereixen cap solució. “Ens quedem al carrer”, lamenten.

Els 57 veïns es queixen que ja fa cinc anys que van advertir que passaria alguna desgràcia, fins que, el primer diumenge d’agost, un indigent molest va llançar un carretó en flames contra la porta. Asseguren que se senten abandonats per part de les administra­cions. La companyia d’asseguranc­es els atorga 950 euros per llogar un altre habitatge durant tres mesos, “però no hi ha pisos disponible­s i els accessible­s reclamen una fiança i un contracte de diversos anys”.

Una desena de veïns, entre ells persones grans i malalts, van ser allotjats a l’hotel Ciutat de Sant Adrià, estada que paguen les companyies d’asseguranc­es, però el termini s’ha acabat i “ens en fan fora perquè necessiten les habitacion­s per als turistes”. D’altres viuen de la “caritat” de la família i dels amics, i encara no han pogut accedir als habitatges per recollir-ne les coses bàsiques, “perquè depenem de l’informe dels bombers” que, inicialmen­t, es presentarà avui i que avança que no caldrà enderrocar l’edifici, tot i que sí que farà falta apuntalar algunes zones afectades.

Des de l’Ajuntament responen que són les companyies d’asseguranc­es les que “han d’aportar solucions”. Tot i això, l’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, assegura que “on no arribin, intentarem arribar-hi nosaltres”. L’edil ha interrompu­t les seves vacances per convocar una reunió amb els serveis socials, tècnics, l’administra­dor de la finca i les companyies d’asseguranc­es, que també se celebrarà avui.

De moment, els damnificat­s proposen altres solucions. “Podem anar als pisos de la Catalana que són buits”, d’altres insisteixe­n que “l’Ajuntament té cases buides”, i fins i tot no descarten acampar “com a protesta” a la plaça Mossèn Anton, si la meteorolog­ia els ho permet. Des del Consistori repliquen que les opcions plantejade­s no són factibles, ja que “els pisos de la Catalana són privats i no hi ha mobles” i els habitatges socials del municipi són plens.

Quan els diuen que estan sent tutelats pels Serveis Socials, els veïns esclaten a causa de la indignació i rebutgen tornar a l’alberg de La Llacuna, a la veïna Barcelona.

Per si no n’hi hagués prou, un altre motiu de preocupaci­ó és que el servei de vigilància privada que va contractar la compa

Els damnificat­s, molt crítics amb les administra­cions, plantegen una acampada de protesta

nyia d’asseguranc­es i que impedeix “que entrin als pisos a robar” des d’ahir ja no els presta els seus serveis. “No farem torns per fer de vigilants”.

Els veïns exigeixen solucions immediates i consideren que les administra­cions són responsabl­es del que ha passat. “Fa cinc anys que avisem del que passaria al local ocupat”. En aquest temps s’hi han produït tres incendis, però durant els últims mesos la situació era alarmant. “Baralles. amenaces, bronques i narcotràfi­c a tota hora...”. També van augmentar les protestes i les trucades a la policia, i fins i tot “vam organitzar una recollida de signatures en què va col·laborar la residència de gent gran”, que està ubicada al costat de l’edifici. “Ara diran que estaven pendents per començar actuar, però és mentida”, afirmen. Des del Consistori mantenen que van instar els propietari­s –un fons d’inversions– a presentar una denúncia per desallotja­r el local. ●

 ?? Santr dtriàe ?? Els veïns acollits a l’hotel Ciutat de Sant Adrià ahir van haver d’abandonar les habitacion­s
Santr dtriàe Els veïns acollits a l’hotel Ciutat de Sant Adrià ahir van haver d’abandonar les habitacion­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain