La Vanguardia (Català-1ª edició)

La docusèrie ‘3 dies d’agost’ de TV3 rememora els atemptats del 17-A

La producció s’emet des d’avui fins dijous quan se’n compleixen cinc anys

- REDACCIÓ

Quan es compleixen cinc anys dels atemptats de Barcelona i Cambrils, TV3 estrena 3 dies d’agost, minisèrie documental de tres episodis de 25 minuts que s’emetran des d’avui fins dijous després del TN Vespre. La docusèrie recorda i posa al dia les últimes informacio­ns que s’han sabut de la trama terrorista els últims mesos, després de les revelacion­s del sumari i de la sentència del judici. Dirigida per Montse Tió, també ofereix entreviste­s a protagonis­tes i experts, com el jutge Félix Alonso Guevara, que va presidir el tribunal de l’Audiència Nacional que va jutjar els tres superviven­ts de la cèl·lula terrorista i a qui s’ha entrevista­t per primera vegada.

Cada episodi de 3 dies d’agost agrupa els fets que van tenir lloc els dies 16, 17 i 18 d’agost i intenta, a més a més, trobar respostes a preguntes com si l’Estat Islàmic continua reclutant joves occidental­s o si les víctimes d’aquests atemptats han estat reconegude­s convenient­ment. També planteja si avui hi ha més seguretat per evitar atacs com el del 2017.

El primer episodi, que s’emet avui sota el títol 16A: La fàbrica d’explosius, actualitza la informació que hi ha sobre la casa d’Alcanar, on els terroriste­s fabricaven els explosius, que va esclatar la nit del 16 d’agost. Diversos analistes, criminòleg­s i policies expliquen com es va formar la cèl·lula terrorista i com funciona el sistema de reclutamen­t de l’Estat Islàmic (Daeix). Al capítol, un policia expert en ciberespio­natge explica com l’Estat Islàmic actua a les xarxes socials més juvenils per detectar possibles joves radicalitz­ats. Un cop identifica­ts, s’envia un agent radicalitz­ador per convertir els joves en una cèl·lula terrorista.

Demà s’emetrà l’episodi 17A: Ciutat trencada, centrat en l’atemptat de la Rambla de Barcelona. Quan va saber que la casa d’Alcanar havia explotat, Younes Abouyaaqou­b, que portava una de les furgonetes cap a Alcanar per carregar-la d’explosius, va decidir girar cua i, tot sol, dirigir la furgoneta cap a Barcelona per fer un atropellam­ent massiu a la Rambla. Hi va haver centenars de ferits i 14 persones mortes, 15 comptant-hi el conductor que Younes Abouyaaqou­b va assassinar per robar-li el cotxe i fugir.

Aquest capítol recull el testimoni d’algunes víctimes i analitza el tracte que han rebut de l’administra­ció i en quin punt estan avui.

Dijous s’estrena el tercer i últim episodi, 18A: Abatuts, que explica com, després de l’atemptat en solitari a la Rambla, la resta de la cèl·lula va fer els atemptats de Cambrils. Com a conseqüènc­ia, una turista va morir i els cinc terroriste­s van ser abatuts per la policia. Dies després, l’autor de l’atemptat de Barcelona, que havia fugit, també va ser abatut per la policia a Subirats. En aquest darrer capítol s’analitza fins a quin punt va funcionar la coordinaci­ó entre les diverses policies que hi van intervenir. ●

 ?? Ccma ?? La Rambla, ja buida, després de l’atemptat
Ccma La Rambla, ja buida, després de l’atemptat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain