La Vanguardia (Català-1ª edició)

“L’estigma de la verola del mico és com el del VIH als vuitanta”

El testimoni d’un dels primers pacients a Espanya

-

En Daniel (els cognoms no han transcendi­t) és un periodista de 27 anys de Barcelona i un dels primers pacients a Espanya que van contreure la verola del mico. Entrevista­t per Efe, aquest jove explica que “l’estigma que és una malaltia de gais” li recorda “el VIH/sida dels anys vuitanta” i adverteix del perill que la resta de la població “es relaxi” com si fos immune. “Hi ha pràctiques de risc, no grups de risc”, apunta en Daniel, que veu en el tractament d’alguns mitjans de comunicaci­ó i veus de la ultradreta una estigmatit­zació del col·lectiu LGTBI aprofitant l’emergència d’aquesta verola.

“No és una malaltia de transmissi­ó sexual; el pots agafar per una abraçada, per un petó, per compartir una tovallola a la platja, però tot forma part de l’estigma, com passava amb el discurs dels vuitanta del VIH/ sida. S’intenta enfocar i culpabilit­zar les persones perquè estan malaltes. És culpar un col·lectiu que ja és vulnerable pel simple fet de ser diferent”, assenyala.

En el seu cas, explica que va anar al festival Pride a les Canàries i quan en va tornar va començar a tenir febres altes a què no va donar importànci­a fins que es va començar a veure butllofes als turmells com les que apareixien a la televisió. “Vaig anar a l’hospital i, com que encara no hi havia gaire informació, em van portar al box de malalties tropicals i em van posar fins i tot un escafandre. La veritat és que vaig sentir por; semblava que tenia una cosa molt greu, com l’ebola”. El tractament es va basar a reduir la febre i a mantenir-se en aïllament estricte 21 dies. “Per sort, ho vaig passar d’una manera més o menys lleu; no em van fer mal les butllofes. El pitjor va ser la inflamació de ganglis; va ser el més molest”.

Té clar que, en el seu cas, el contagi va ser fruit d’una pràctica sexual a les Canàries amb algú que s’havia contagiat a Madrid, on es creu que va començar a Espanya. Després de confirmar la seva verola del mico, recorda que va haver de fer “la llista” de contactes estrets per avisar-los. “És molest i incòmode, però cal fer-ho per tallar la transmissi­bilitat”, afirma.

Preguntat sobre si no creu que els festivals multitudin­aris s’haurien de restringir fins que s’avanci en la vacunació, nega que ningú hagi de deixar de fer res, especialme­nt en el col·lectiu. “El problema no són les festes; el que cal combatre és l’estigma gai. Perquè, si es creu que només afecta el col·lectiu, la resta de la població es pot relaxar, i per tant pot augmentar el contagi”.

“Cal ser prudents, aprofitar que ara es vacuna i no deixar de fer res per por de posar-se malalt. Cal conviure amb això. Les malalties existeixen”, afegeix. En el fet que s’hagin relacionat i estigmatit­zat la verola i el col·lectiu LGTBI des del principi hi té part de culpa també, a parer seu, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, que fa unes quantes setmanes va dir que fins que es controlés la malaltia els gais havien de limitar les parelles sexuals. “Aquelles paraules van ser molt desafortun­ades i estigmatit­zadores, i no ajuden a conscienci­ar el conjunt de la societat”, apunta en Daniel.

Segons l’última actualitza­ció de dades facilitada pel Ministeri de Sanitat, en data 12 d’agost hi ha hagut a Espanya 5.719 casos confirmats de verola del mico, amb una pujada accentuada des del dimarts 9 d’aquest mateix mes de 557. D’aquest total, només 155 han requerit ingrés hospitalar­i. Hi ha 5.413 homes i 97 dones contagiats, i n’hi ha en totes les franges d’edat, des dels 10 mesos fins als 88 anys, i la mitjana se situa en 37 anys.

El nombre de morts es mantenia en dos. Es tracta d’homes joves que van morir per una meningoenc­efalitis associada amb la infecció. Mentrestan­t, 266 pacients d’un total de 3.879 de qui es té aquest tipus de dada (un 6,9%) van presentar complicaci­ons al llarg del procés clínic, les més freqüents úlceres bucals i infeccions bacteriane­s secundàrie­s. A Catalunya ja se n’han detectat més de 1.780 casos, dels quals 224 han estat la setmana del 12 d’agost, segons les dades del Departamen­t de Salut de la Generalita­t. ■

“Hi ha pràctiques de risc, no grups de risc”, precisa aquest jove en defensa del col·lectiu LGTBI

 ?? Alejandro Garcia / EFE ?? En Daniel adverteix del perill que la resta de la població “es relaxi” com si fos immune
Alejandro Garcia / EFE En Daniel adverteix del perill que la resta de la població “es relaxi” com si fos immune

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain