La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una porta oberta al món

Savall va tocar al seu festival la música del film que el va encimbella­r

- Escenaris Santes Creus

Concert estrella amb la música de la icònica pel·lícula Tous les matins du monde (Alain Corneau, 1991), un títol de culte que per a Jordi Savall va significar “una porta oberta al món”. Han passat trenta anys d’aquella estrena que va situar el músic Monsieur de SainteColo­mbe, le Père, a primera fila i va servir per reivindica­r la viola de gamba i Sainte-Colombe en l’excel·lència de la música barroca francesa.

Jordi Savall va ser l’autor de la banda sonora, amb un equip artístic de primera que va incloure noms com Fabio Biondi, Montserrat Figueras i Pierre Hantaï.

Savall, com a màxim especialis­ta en la recuperaci­ó de la interpreta­ció historicis­ta de la viola de gamba, va mostrar de nou, passats els vuitanta anys, que el seu magisteri a l’arc continua vigent. La pel·lícula, que va aconseguir set premis César, amb Savall premiat per la música, es va fer present en la ment del públic gràcies a la recreació de set magnífics músics de Le Concert des Nations.

Amb Savall, Manfredo Kraemer, violí; Charles Zebley, flauta travessera; Philippe Pierlot, l’altre intèrpret a la viola de gamba baixa de set cordes (s’atribueix aquesta corda extra al mestre Sainte-Colombe, com bé va voler recordar Savall micro en mà); Xavier DíazLatorr­e, tiorba i guitarra, i

Luca Guglielmi, clavicèmba­l.

En l’amplitud de la plaça de Sant Bernat Calvó, enfront de les portes del reial monestir de Santes Creus i davant unes cinc-centes persones, la màgia va fer efecte amb obres de Lully, Sainte-Colombe, Marin Marais i François Couperin.

Aquest nou espai a l’aire lliure suposa un enclavamen­t idíl·lic per al gaudi d’aquesta segona edició del Festival Jordi Savall, que ha triplicat la seva oferta i el seu públic en relació amb l’any passat. Segons Martí Santclimen­t, coordinado­r general del festival, l’organitzac­ió fa balanç amb la satisfacci­ó de l’èxit de públic i contingut, i confirma tercera edició el 2023: de l’1 al 15 d’agost amb Santes Creus com a seu principal.

El festival va finalitzar amb tres concerts el 15 d’agost, dia de la Verge, amb la prometedor­a joventut del grup La Cantoría, la mestria de la violinista Lina Tur Bonet amb un programa Biber i amb les Cantigues de Santa María d’Alfons X el Savi a l’església del monestir de Santes Creus, amb uns excelsos La Capella Reial de Catalunya, Hespèrion XXI i Savall al capdavant. ●

 ?? Toni Peñarroya ?? Un moment del concert, amb Jordi Savall a la dreta
Toni Peñarroya Un moment del concert, amb Jordi Savall a la dreta
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain